Ryż zapiekany z truskawkami
Ryż zapiekany z truskawkami
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na opcję grzania „góra-dół” na 180 st. C.
- Ryż gotujemy kilka minut krócej niż zalecane na opakowaniu.
- Truskawki kroimy na połówki lub na ćwiartki.
- Ugotowany ryż mieszamy z miodem i mlekiem kokosowym oraz cynamonem.
- W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ryżu i na niego połowę truskawek.
- Na warstwę truskawek układamy drugą połowę ryżu i na wierz resztę truskawek.
- Pieczemy 30 minut pod przykryciem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Jeżeli lubisz podpieczony ryż – odsłoń go na ostatnie 10 minut i włącz termoobieg.
Autor
Lista składników
- Truskawka (500 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Miód lipowy (48 g)
- Cynamon mielony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Szparagi duszone z pulpetami wieprzowymi w sosie kokosowym
Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Mięso kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na…
WIĘCEJ >Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy
Mięso płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy łyżeczką soli himalajskiej. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy. W międzyczasie kroimy drobno czosnek, a cebulę w piórka. Na dosyć…
WIĘCEJ >Winne gruszki z duetem sorbetów gruszkowym i bananowym
Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne Wkładamy gruszki do garnka, zalewamy winem Dodajemy cynamon, goździki i gotujemy 10 min na małym ogniu Gruszki wyjmujemy na talerz, dodajemy obok sorbety Sorbety: Obieramy banany…
WIĘCEJ >Fritatta owocowa
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, banana kroimy w plastry. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju jabłko i banana. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy z przyprawami i wlewamy na patelnię z owocami. Smażymy na…
WIĘCEJ >