fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż zapiekany z truskawkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1c841c30-abac-4dc2-9c40-2f6e00ce4495

Ryż zapiekany z truskawkami

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na opcję grzania „góra-dół” na 180 st. C.
  • Ryż gotujemy kilka minut krócej niż zalecane na opakowaniu.
  • Truskawki kroimy na połówki lub na ćwiartki.
  • Ugotowany ryż mieszamy z miodem i mlekiem kokosowym oraz cynamonem.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ryżu i na niego połowę truskawek.
  • Na warstwę truskawek układamy drugą połowę ryżu i na wierz resztę truskawek.
  • Pieczemy 30 minut pod przykryciem.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

Jeżeli lubisz podpieczony ryż – odsłoń na ostatnie 10 minut i włącz termoobieg.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Ryż basmati (200 g)
  • Truskawki (500 g)
  • 2 łyżki miodu pszczelego (50 g)
  • ½ puszki mleka kokosowego (200 g)
  • Opcjonalnie: ½ łyżeczki cynamonu (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety z zielonej soczewicy

Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy. Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni….

WIĘCEJ >

Banan

Banana umyć, odciąć końce i obrać

WIĘCEJ >

Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat

Fenkuł kroimy w plasterki Pomidorki kroimy na połówki Ośmiornice kroimy w plasterki Cebulę kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy masło Smażymy cebulę i fenkuł około 3 min Dodajemy ośmiornice i czosnek Wyciskamy sok z cytryny…

WIĘCEJ >

Chipsy z białej rzodkwi

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rzodkiewkę obieramy, kroimy w talarki i przekładamy do miski.  Masło rozpuszczamy z przyprawami. Wlewamy masło na talarki i dokładnie mieszamy obtaczając każdy plasterek rzodkiewki w przyprawach. Wykładamy talarki na papier…

WIĘCEJ >