fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż zapiekany z truskawkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1c841c30-abac-4dc2-9c40-2f6e00ce4495
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryż zapiekany z truskawkami

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na opcję grzania „góra-dół” na 180 st. C.
  • Ryż gotujemy kilka minut krócej niż zalecane na opakowaniu.
  • Truskawki kroimy na połówki lub na ćwiartki.
  • Ugotowany ryż mieszamy z miodem i mlekiem kokosowym oraz cynamonem.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ryżu i na niego połowę truskawek.
  • Na warstwę truskawek układamy drugą połowę ryżu i na wierz resztę truskawek.
  • Pieczemy 30 minut pod przykryciem.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Jeżeli lubisz podpieczony ryż – odsłoń go na ostatnie 10 minut i włącz termoobieg.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Truskawka (świeża) (500 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Cynamon mielony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielone smoothie na trawienie

Wszystkie składniki miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Zielony koktajl z rukolą

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze

WIĘCEJ >

Prosta gryczanka z malinami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy kaszę oraz przyprawy i mieszamy Wyłączamy kuchenkę i cały czas mieszając dodajemy len oraz żółtka Gryczankę przelewamy do miski, posypujemy malinami i polewamy syropem

WIĘCEJ >

Zupa krem z pomidorów i papryki

Na głębokiej patelni podsmażamy drobno posiekanego pora, czosnek, pokrojoną paprykę i pomidory (warzywa bez skóry). Dodajemy odrobinę wody i passatę. Całość dusimy pod przykryciem ok. 40 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu….

WIĘCEJ >