fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż zapiekany z truskawkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1c841c30-abac-4dc2-9c40-2f6e00ce4495
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryż zapiekany z truskawkami

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na opcję grzania „góra-dół” na 180 st. C.
  • Ryż gotujemy kilka minut krócej niż zalecane na opakowaniu.
  • Truskawki kroimy na połówki lub na ćwiartki.
  • Ugotowany ryż mieszamy z miodem i mlekiem kokosowym oraz cynamonem.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ryżu i na niego połowę truskawek.
  • Na warstwę truskawek układamy drugą połowę ryżu i na wierz resztę truskawek.
  • Pieczemy 30 minut pod przykryciem.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

Jeżeli lubisz podpieczony ryż – odsłoń na ostatnie 10 minut i włącz termoobieg.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Ryż basmati (200 g)
  • Truskawki (500 g)
  • 2 łyżki miodu pszczelego (50 g)
  • ½ puszki mleka kokosowego (200 g)
  • Opcjonalnie: ½ łyżeczki cynamonu (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku

Sałatę strzępiastą rwiemy w palcach i wrzucamy do miski Dodajemy rukolę Pomidora kroimy w cząstki i układamy na sałacie Awokado obieramy ze skóry i kładziemy na sałacie Dorzucamy do miski oliwki Cykorię rozdzielamy na pojedyncze…

WIĘCEJ >

Surówka z selera korzeniowego z ananasem

Selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Ananasa kroimy w kosteczkę lub w cienkie słupki. Selera mieszamy z ananasem, dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy.

WIĘCEJ >

Pieczona rzodkiew

Rzodkiew myjemy i kroimy ją na pół, połówkę na ćwiartkę a później w kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki. Warzywa przekładamy do miski i skrapiamy płynnym olejem. Przyprawiamy…

WIĘCEJ >