fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż zapiekany z truskawkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1c841c30-abac-4dc2-9c40-2f6e00ce4495
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ryż zapiekany z truskawkami

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na opcję grzania „góra-dół” na 180 st. C.
  • Ryż gotujemy kilka minut krócej niż zalecane na opakowaniu.
  • Truskawki kroimy na połówki lub na ćwiartki.
  • Ugotowany ryż mieszamy z miodem i mlekiem kokosowym oraz cynamonem.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ryżu i na niego połowę truskawek.
  • Na warstwę truskawek układamy drugą połowę ryżu i na wierz resztę truskawek.
  • Pieczemy 30 minut pod przykryciem.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Jeżeli lubisz podpieczony ryż – odsłoń go na ostatnie 10 minut i włącz termoobieg.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Truskawka (świeża) (500 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Cynamon mielony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

Tatar z pomidora Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę) Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść…

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak gotuje…

WIĘCEJ >

Żelki borówkowe

Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką….

WIĘCEJ >

Brownie pomidorowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C W wysokim naczyniu umieszczamy pomidory i blendujemy je do gładkiej konsystencji Dodajemy banana, daktyle, olej i miksujemy do gładkości W osobnej misce mieszamy suche składniki, po czym łączymy…

WIĘCEJ >