fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryżanka Raffaello

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c424485be-63af-4df1-b7ee-b9cc416537db-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryżanka Raffaello

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut.
  • Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody)
  • Całość przelewam do miseczki, następnie dodajemy łyżeczkę oleju kokoswego nierafinowanego i mieszamy.
  • Można jeść ciepłe lub odstawić do lodówki do ochłodzenia. Przyozdabiamy wedle uzania maką migdałową i masłem migdałowym.

Rady dietetyka

Warto zjeść ryżankę na zimno nie tylko ze względu na preferencje smakowe, lecz także na proces powstawania skrobi opornej, która karmi pożyteczne bakterie w naszych jelitach.

Uwagi

Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, by zainspirować się podobnymi tego typu słodkimi potrawami.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 50 g ryżu basmati/jaśminowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (12 g)
  • 1 łyżka erytrytolu (10 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego (10 g)
  • Opcjonalnie: mąka migdałowa i masło migdałowe (po łyżeczce)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z wątróbki z jabłkiem

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Jabłko kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i ogonek Kroimy jabłko w kostkę i dorzucamy do cebuli…

WIĘCEJ >

Ziołowy omlet z kurkami

Kurki umyć i obsmażyć na 2 łyżkach masła klarowanego. W miseczce lekko ubić widelcem jajka z dodatkiem szczypioru i pietruszki oraz szczypty soli i pieprzu. Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Wlać masę jajeczną. Widelcem…

WIĘCEJ >

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Dynie pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st. C Następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmażamy do…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >