fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryżanka Raffaello

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c424485be-63af-4df1-b7ee-b9cc416537db-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryżanka Raffaello

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut.
  • Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody)
  • Całość przelewam do miseczki, następnie dodajemy łyżeczkę oleju kokoswego nierafinowanego i mieszamy.
  • Można jeść ciepłe lub odstawić do lodówki do ochłodzenia. Przyozdabiamy wedle uzania maką migdałową i masłem migdałowym.

Rady dietetyka

Warto zjeść ryżankę na zimno nie tylko ze względu na preferencje smakowe, lecz także na proces powstawania skrobi opornej, która karmi pożyteczne bakterie w naszych jelitach.

Uwagi

Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, by zainspirować się podobnymi tego typu słodkimi potrawami.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 50 g ryżu basmati/jaśminowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (12 g)
  • 1 łyżka erytrytolu (10 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego (10 g)
  • Opcjonalnie: mąka migdałowa i masło migdałowe (po łyżeczce)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Faszerowane piersi z indyka

Włączamy piekarnik i wstawiamy do niego puste naczynie żaroodporne, temp 180 st. C, opcja grzania z góry i dołu. Pierś z indyka kroimy na 5 grubych kotletów. W każdej z piersi nożem wycinamy kieszonkę na…

WIĘCEJ >

Zupa tajska z kurczakiem i mango (na wywarze kostnym)

Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…

WIĘCEJ >

Naleśniki jaglane

Składniki mieszamy razem do uzyskania ciasta o płynnej konsystencji (nie może być za rzadka) Jeżeli potrzeba, dodajemy jeszcze łyżkę mąki Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki, na tłuszczu lub bez dodatku tłuszczu

WIĘCEJ >

Frittata z dziczyzną z wolnowaru

Boczek z dzika kroimy w kostkę (dzień wcześniej wrzucamy go do wolnowaru, lekko solimy, pieprzymy, włączamy na 8 godz. na „low”) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >