fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryżanka Raffaello

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c424485be-63af-4df1-b7ee-b9cc416537db-1

Ryżanka Raffaello

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut.
  • Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody)
  • Całość przelewam do miseczki, następnie dodajemy łyżeczkę oleju kokoswego nierafinowanego i mieszamy.
  • Można jeść ciepłe lub odstawić do lodówki do ochłodzenia. Przyozdabiamy wedle uzania maką migdałową i masłem migdałowym.

Rady dietetyka

Warto zjeść ryżankę na zimno nie tylko ze względu na preferencje smakowe, lecz także na proces powstawania skrobi opornej, która karmi pożyteczne bakterie w naszych jelitach.

Uwagi

Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, by zainspirować się podobnymi tego typu słodkimi potrawami.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 50 g ryżu basmati/jaśminowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (12 g)
  • 1 łyżka erytrytolu (10 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego (10 g)
  • Opcjonalnie: mąka migdałowa i masło migdałowe (po łyżeczce)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frytki z marchewki

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na frytki. Dodajemy przyprawy. Warzywa smażymy aż zmiękną.

WIĘCEJ >

Mus czekoladowy z awokado

Obieramy i kroimy awokado oraz banana Wrzucamy do miski Dodajemy mleko, rozdrobnione daktyle, miód, opcjonalnie: karob/kakao i dowolne orzechy/pestki Wszystko blendujemy na gładki krem

WIĘCEJ >

Paprykarz szczeciński z chlebem

Makrelę obieramy ze skóry i z ości Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody) Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie…

WIĘCEJ >

Szparagi z sezamem

Najpierw przygotowujemy szparagi Myjemy je oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamujemy jej najtwardszą część Gotowe szparagi kroimy na 4-5 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny Delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się sokiem Oprószamy solą…

WIĘCEJ >