fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka morska z wędzonym łososiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c989b1425-8451-403e-8b73-d308ffaf724f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka morska z wędzonym łososiem

Przygotowanie

  • Wodorosty przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, układamy je na talerzu
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Awokado obieramy i kroimy w kostkę
  • Oliwki, pomidorki i awokado kładziemy na sałatę
  • Na wierzchu kładziemy kawałki łososia
  • Solimy i pieprzymy
  • Wyciskamy sok z cytryny po sałatce
  • Polewamy oliwą z oliwek
  • Posypujemy pestkami granatu 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić pod kątem aktualnie stosowanej diety.

Uwagi

W przepisie możesz wykorzystać dowolną, wędzoną rybę, np. makrelę – wówczas sposób wykonania potrawy pozostaje bez zmian.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 80 g mix wodorostów sałatkowych (Sałata morska – Ulva spp, Wakame, Nori)
  • 100 g łososia wędzonego
  • 10 czarnych oliwek (30 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • 1 łyżka pestek granatu (17 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 2 ½ łyżek oliwy z oliwek extra virgin (25 ml)
  • ½ cytryny (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Chleb z tapioki

Zmiksować jajka, sól i masło i dodać mąki z sodą i octem. Następnie zmiksować całość do gładkiej masy. Przełożyć do formy. Piec w temperaturze ok. 180 stopni do suchego patyczka (ok. 30-35 min).

WIĘCEJ >

Jajka z kiszoną kapustą

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy przez około 3-4 minuty do momentu aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz, a obok układamy kapustę kiszoną Doprawiamy solą i pieprzem lub innymi dozwolonymi przyprawami

WIĘCEJ >

Jajka po japońsku

Wszystkie składniki oprócz jajek i sezamu wkładamy/ przelewamy do garnka i gotujemy przez kilka minut od momentu bulgotania. Gorącą marynatę przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do drugiego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy.  Gdy zacznie się…

WIĘCEJ >