fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka morska z wędzonym łososiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c989b1425-8451-403e-8b73-d308ffaf724f

Sałatka morska z wędzonym łososiem

Przygotowanie

  • Wodorosty przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, układamy je na talerzu
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Awokado obieramy i kroimy w kostkę
  • Oliwki, pomidorki i awokado kładziemy na sałatę
  • Na wierzchu kładziemy kawałki łososia
  • Solimy i pieprzymy
  • Wyciskamy sok z cytryny po sałatce
  • Polewamy oliwą z oliwek
  • Posypujemy pestkami granatu 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić pod kątem aktualnie stosowanej diety.

Uwagi

W przepisie możesz wykorzystać dowolną, wędzoną rybę, np. makrelę – wówczas sposób wykonania potrawy pozostaje bez zmian.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 80 g mix wodorostów sałatkowych (Sałata morska – Ulva spp, Wakame, Nori)
  • 100 g łososia wędzonego
  • 10 czarnych oliwek (30 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • 1 łyżka pestek granatu (17 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 2 ½ łyżek oliwy z oliwek extra virgin (25 ml)
  • ½ cytryny (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z ośmiornicy

Ośmiornicę oczyścić, pokroić Warzywa obrać i pokroić w kostkę Zasmażyć w garnku warzywa Dorzucić ośmiornicę i pomidory Dodać litr wody Przykryć i gotować około 45 min Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie Doprawić pieprzem i solą

WIĘCEJ >

Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois

Szynka: Wkładamy mięso do wolnowaru Solimy i pieprzymy z każdej strony Ustawiamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz. Po tym czasie wyłączamy wolnowar, wyjmujemy kamionkową misę żeby wystygła Gdy misa będzie chłodna, wkładamy na 8…

WIĘCEJ >

Jajka z kiszoną kapustą

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy przez około 3-4 minuty do momentu aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz, a obok układamy kapustę kiszoną Doprawiamy solą i pieprzem lub innymi dozwolonymi przyprawami

WIĘCEJ >

Omlet z wędzonym boczkiem

Jajka rozbić, wymieszać z wodą. Ubić trzepaczką. Dodać sól i pieprz. Na patelni rozgrzać smalec gęsi. Zmniejszyć ogień do minimum. Wlać masę jajeczną. Gdy wierzch będzie już ścięty, a spód dobrze wysmażony, przewróć ostrożnie omlet…

WIĘCEJ >