Sałatka na ciepło z kurczakiem
Sałatka na ciepło z kurczakiem
Przygotowanie
- Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec)
- Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut
- Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) oraz ocet, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Pomidorki kroimy na pół
- Dymkę kroimy w plastry
- Na talerzu rozkładamy wszystkie warzywa, polewamy sosem, a na wierzch kładziemy mięso
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.
Do sałatki możesz dodać więcej warzyw np. awokado, możesz również udekorować sałatkę ziarnami czarnuszki i cząstkami cytryny.
Autor
Lista składników
- Szpinak (150 g)
- Kurczak pierś (100 g)
- Pomidor koktajlowy (100 g)
- Cebula dymka (50 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Brokułowa sałatka z fetą
Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…
WIĘCEJ >Jesienna sałatka z dynią
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i pieprzem Dynię pieczemy 40 minut do miękkości Miąższ upieczonej dyni kroimy w kostkę Do miski…
WIĘCEJ >Brokułowa sałatka z orzechami
Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, miód i ocet. Odcedzić brokuła. Przełożyć do miski, posypać orzechami, rodzynkami i cebulą, polać sosem.
WIĘCEJ >Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą
Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy…
WIĘCEJ >