fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka na ciepło z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c52022844-a873-4e37-b5b6-8339590d8a5a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka na ciepło z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec)
  • Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) oraz ocet, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Dymkę kroimy w plastry
  • Na talerzu rozkładamy wszystkie warzywa, polewamy sosem, a na wierzch kładziemy mięso

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.

Do sałatki możesz dodać więcej warzyw np. awokado, możesz również udekorować sałatkę ziarnami czarnuszki i cząstkami cytryny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szpinak (150 g)
  • Kurczak pierś (100 g)
  • Pomidor koktajlowy (100 g)
  • Cebula dymka (50 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cielęcina w winie

Mięso kroimy na kotlety i oprószamy mąką oraz przyprawami (solą i pieprzem) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę oliwy i połowę masła) Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony, co jakiś czas…

WIĘCEJ >

Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 30 min Kapustę pokroić w cienkie paski Cebulę obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu Wrzucić…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z warzywami

Kotlety mielone Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego,…

WIĘCEJ >

Ryba gotowana na parze z ziołami

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Rybę wkładamy do miski żaroodpornej, która zmieści się w naczyniu do gotowania na parze Do miski z imbirem wlewamy sok z limonki oraz sos sojowy…

WIĘCEJ >