Sałatka na ciepło z kurczakiem
Sałatka na ciepło z kurczakiem
Przygotowanie
- Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec)
- Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut
- Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę) oraz ocet, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Pomidorki kroimy na pół
- Dymkę kroimy w plastry
- Na talerzu rozkładamy wszystkie warzywa, polewamy sosem, a na wierzch kładziemy mięso
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.
Do sałatki możesz dodać więcej warzyw np. awokado, możesz również udekorować sałatkę ziarnami czarnuszki i cząstkami cytryny.
Autor
Lista składników
- Szpinak (150 g)
- Kurczak pierś (100 g)
- Pomidor koktajlowy (100 g)
- Cebula dymka (50 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Cielęcina w winie
Mięso kroimy na kotlety i oprószamy mąką oraz przyprawami (solą i pieprzem) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę oliwy i połowę masła) Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony, co jakiś czas…
WIĘCEJ >Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 30 min Kapustę pokroić w cienkie paski Cebulę obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu Wrzucić…
WIĘCEJ >Kotlety mielone z warzywami
Kotlety mielone Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego,…
WIĘCEJ >Ryba gotowana na parze z ziołami
Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Rybę wkładamy do miski żaroodpornej, która zmieści się w naczyniu do gotowania na parze Do miski z imbirem wlewamy sok z limonki oraz sos sojowy…
WIĘCEJ >