Sałatka pekińska
Sałatka pekińska
Przygotowanie
- Kapustę szatkujemy
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
- Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
- Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy w drobną kostkę
- Do miski (lub szklanki) wlewamy śmietanę oraz sos sojowy, dodajemy musztardę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy
- Do osobnej miski wrzucamy kapustę, pomidory oraz jaja i całość polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Pomidor (400 g)
- Kapusta pekińska (200 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Śmietanka kremówka 30% (30 ml)
- Musztarda (15 g)
- Sos sojowy (15 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczony kurczak z ziołami
Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na piersi kurczaka oddzielamy delikatnie palcami skórę od mięsa, nie rwąc skóry Do miski wkładamy…
WIĘCEJ >Pizza na razowym cieście
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy przyprawy (sól) oraz drożdże i mieszamy Dolewamy połowę tłuszczu (oliwy) oraz ciepłą wodę i mieszamy do momentu, aż otrzymamy miękkie ciasto Blat podsypujemy mąką i ugniatamy na nim ciasto przez…
WIĘCEJ >Francuska zupa cebulowa
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut (do miękkości) Czosnek (2/3 ilości) obieramy, drobno siekamy i dodajemy do…
WIĘCEJ >Kruszonka z letnimi owocami
Orzechy drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w plasterki Blachę lekko smarujemy tłuszczem Następnie układamy na blasze wszystkie owoce, posypujemy cukrem i skrapiamy ekstraktem…
WIĘCEJ >