Sałatka Waldorf
Sałatka Waldorf
Przygotowanie
- Seler kroimy na małe kawałki i przenosimy do miski
- Jabłka kroimy w kostkę (gniazda nasienne usuwamy) i dodajemy do miski
- Do miski dodajemy orzechy i mieszamy
- Do osobnej miski wlewamy jogurt i sok z cytryny, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy sos do miski z selerem i ponownie dokładnie mieszamy
- Sałatę kroimy na kawałki i rozkładamy na talerzach, a na wierzch nakładamy mieszankę z selerem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Sałata lodowa (400 g)
- Jabłko (360 g)
- Jabłko winne (180 g)
- Orzech laskowy (100 g)
- Majonez (100 g)
- Jogurt naturalny (100 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Czekoladowe mleko
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego. Miksujemy do powstania pianki (ok. 3 minuty) i podajemy.
WIĘCEJ >Hummus klasyczny (biały)
Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…
WIĘCEJ >Sałatka z cukinią, brokułami i kiełbasą
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Cukinię z kiełbasą kroimy w plastry Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Ziemniaki po toskańsku
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie skrapiamy tłuszczem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut Po tym czasie ściągamy…
WIĘCEJ >