Sałatka z anchois, burakami i jajami
Sałatka z anchois, burakami i jajami
Przygotowanie
- Buraki ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz), słodzik oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy
- Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
- Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy (jak ostygną) i ścieramy na grubych oczkach tarki do osobnej miski
- Anchois odsączamy z zalewy i kroimy w paski
- W szklankach układamy warstwami anchois, buraki i jaja, po czym dekorujemy sałatkę zieleniną
- Przed podaniem schładzamy w lodówce
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (204 g)
- Anchois (sardela) (200 g)
- Burak ugotowany (180 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka z fetą i arbuzem
Do miski wrzucamy sałatę Arbuza oraz ser kroimy w kostkę i dodajemy do miski Całość polewamy tłuszczem (lub sosem) i posypujemy pestkami (jeśli są wymienione w składnikach)
WIĘCEJ >Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Kalafiora rozdzielamy na „róże” Wrzucamy kalafiora na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 8 min (bez przykrywania) Odcedzamy ziemniaki, odcedzamy kalafior Gdy…
WIĘCEJ >Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach
Sałatka: Brokuły lekko posolić i gotować na parze przez 7 minut Brokuły przelać zimną bieżącą wodą lub zasypać lodem Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką…
WIĘCEJ >Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana z szynką
Kalafior podzielić na małe różyczki Ziemniaki pokroić w kostkę Szynkę pokroić w paseczki Czosnek obrać i posiekać jak najdrobniej Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski Dodać oliwę, musztardę Posolić i popieprzyć, zamieszać
WIĘCEJ >