Sałatka z gruszkami i gorgonzolą
Sałatka z gruszkami i gorgonzolą
Przygotowanie
- Do miski wlewamy tłuszcz i ocet, dodajemy miód i dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy
- Gruszki kroimy w cienkie cząstki i przenosimy do miski
- Dodajemy pokruszony ser, oraz sałaty i delikatnie mieszamy
- Przed podaniem polewamy sałatę dressingiem i posypujemy przyprawami (pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Sałatkę możesz opcjonalnie posypać orzechami np. włoskimi.
Autor
Lista składników
- Gruszka (260 g)
- Ser Gorgonzola (200 g)
- Rukola (150 g)
- Sałata roszponka (150 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Miód lipowy (24 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Kremowa sałatka z jajkiem
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (al dente) Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Seler i paprykę kroimy w kostkę Cebulę kroimy w cienkie plasterki Zieleninę drobno siekamy Makaron odcedzamy…
WIĘCEJ >Sałatka z awokado, chorizo i jajem na twardo
Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Pomidora kroimy w cząstki Awokado obieramy i kroimy w paski Chorizo kroimy w plastry Na talerzu układamy szpinak, a na wierzch kładziemy pozostałe…
WIĘCEJ >Sałatka z awokado i żurawiny
W miseczce mieszamy składniki na sos W dużej misce układamy szpinak Dodajemy pokrojone w plasterki awokado, żurawinę oraz orzechy Polewamy sosem
WIĘCEJ >Sałatka z brokułów i ziemniaków
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy około 20-30 minut, aż będą miękkie Brokuły dzielimy na drobne różyczki i blanszujemy Paprykę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
WIĘCEJ >