fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z kurczakiem i sezamem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c37cee97c-9758-4300-81fe-2da207f6a2e8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z kurczakiem i sezamem

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy elektryczny grill
  • Blachę grilla wykładamy folią aluminiową
  • Do miski wlewamy 1/3 ilości soku pomarańczowego i sos sojowy, dodajemy połowę miodu (powinien być lejący) i dokładnie mieszamy
  • Powstałą mieszanką smarujemy mięso z każdej strony i kładziemy na blachę
  • Mięso grillujemy z każdej strony przez ok. 7-8 minut (mięso będzie gotowe kiedy po nakłuciu wypłynie z niego klarowny sok)
  • Mięso przenosimy na deskę, posypujemy sezamem i czekamy ok. 5 minut do przestygnięcia
  • Następnie kroimy mięso na kawałki (np. w paski)
  • Ogórka kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plasterki
  • Do miski wlewamy pozostały sok z pomarańczy, ocet i tłuszcz, dodajemy drugą połowę miodu, musztardę oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerzach rozkładamy sałaty i ogórka, na wierzch kładziemy kawałki mięsa i całość polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. pomidorki koktajlowe.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Ogórek długi (100 g)
  • Miód lipowy (60 g)
  • Sałata masłowa (60 g)
  • Sałata roszponka (60 g)
  • Rukola (60 g)
  • Sałata karbowana (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sezam biały (20 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (18 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Sos sojowy (5 g)
  • Musztarda (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Siekane kotlety z sarny

Mięso mielimy na standardowym sitku do miski Do masy mięsnej dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Następnie formujemy z masy okrągłego kotleta Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy kotleta i smażymy z każdej strony przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >

Kurczak z chili i makaronem

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Chili i paprykę kroimy w cienkie paski Mięso kroimy w cienkie plastry Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok. 10 minut, a następnie odcedzamy…

WIĘCEJ >

Paprykarz wegański

Gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu i odcedzamy na sicie Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Paprykę kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami

Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce…

WIĘCEJ >