fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z kurczakiem i sezamem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-144
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z kurczakiem i sezamem

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy elektryczny grill
  • Blachę grilla wykładamy folią aluminiową
  • Do miski wlewamy 1/3 ilości soku pomarańczowego i sos sojowy, dodajemy połowę miodu (powinien być lejący) i dokładnie mieszamy
  • Powstałą mieszanką smarujemy mięso z każdej strony i kładziemy na blachę
  • Mięso grillujemy z każdej strony przez ok. 7-8 minut (mięso będzie gotowe kiedy po nakłuciu wypłynie z niego klarowny sok)
  • Mięso przenosimy na deskę, posypujemy sezamem i czekamy ok. 5 minut do przestygnięcia
  • Następnie kroimy mięso na kawałki (np. w paski)
  • Ogórka kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plasterki
  • Do miski wlewamy pozostały sok z pomarańczy, ocet i tłuszcz, dodajemy drugą połowę miodu, musztardę oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerzach rozkładamy sałaty i ogórka, na wierzch kładziemy kawałki mięsa i całość polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Ogórek długi (100 g)
  • Miód lipowy (60 g)
  • Sałata masłowa (60 g)
  • Sałata roszponka (60 g)
  • Rukola (60 g)
  • Sałata karbowana (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sezam biały (20 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (18 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Sos sojowy (5 g)
  • Musztarda (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczywo chrupkie z masłem

Kromki pieczywa smarujemy masłem

WIĘCEJ >

Sandacz na purée z kalafiora

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny oraz tłuszczem (oliwą) i posypujemy z każdej strony przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok….

WIĘCEJ >

Zupa z pieczonych pomidorów

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Pomidory kroimy na pół i układamy na blachę Następnie posypujemy pomidory cebulą z czosnkiem, skrapiamy tłuszczem i wkładamy blachę do piekarnika…

WIĘCEJ >

Ryżowa głowa bałwana

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Jedną oliwkę kroimy w paski Pomidorka kroimy na pół Marchew obieramy i wycinamy z niej trójkątny plaster na kształt nosa Ryż odcedzamy, przenosimy na talerz i dekorujemy pozostałymi składnikami…

WIĘCEJ >