fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z pieczonych buraków, indyka i awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6a2da17c-87a6-4fbd-9311-fe7bed9de2d4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z pieczonych buraków, indyka i awokado

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Buraki dokładnie szorujemy, a następnie zawijamy w folię aluminiową i układamy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
  • Mięso nacieramy tłuszczem (olejem kokosowym) i przyprawami, a następnie kładziemy na blachę obok buraków i pieczemy przez ok. 20 minut
  • Buraki odwijamy z folii, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
  • Mięso kroimy w paski
  • Awokado obieramy i kroimy w kostkę
  • Szczypiorek siekamy
  • Do miski wlewamy tłuszcz (olej lniany) i sok z cytryny, dodajemy musztardę i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerzu układamy rukolę, buraki i mięso, całość posypujemy szczypiorkiem oraz pestkami dyni i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (150 g)
  • Dynia (100 g)
  • Pomidor koktajlowy (70 g)
  • Rukola (20 g)
  • Olej lniany nierafinowany (10 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (10 g)
  • Pestki dyni obrane (10 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (9 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tosty z szynką i serem

Na każdą kromkę chleba kładziemy plaster sera oraz plaster szynki i składamy kromki po dwie Następnie wsadzamy do nagrzanego tostera i pieczemy do momentu, aż na tosterze zapali się zielona lampka

WIĘCEJ >

Krem z batatu

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paski Rozgrzewamy garnek Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, a następnie wyciągamy go łyżką cedzakową i odkładamy na talerz Na wytopiony tłuszcz z boczku…

WIĘCEJ >

Krem brokułowy

Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…

WIĘCEJ >

Krem z dyni z grzankami

Krem z dyni Dynię kroimy na kawałki, obieramy ze skóry i usuwamy pestki Miąższ z dyni oraz paprykę kroimy w kostkę Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie…

WIĘCEJ >