fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z pieczonych buraków, indyka i awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6a2da17c-87a6-4fbd-9311-fe7bed9de2d4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z pieczonych buraków, indyka i awokado

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Buraki dokładnie szorujemy, a następnie zawijamy w folię aluminiową i układamy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
  • Mięso nacieramy tłuszczem (olejem kokosowym) i przyprawami, a następnie kładziemy na blachę obok buraków i pieczemy przez ok. 20 minut
  • Buraki odwijamy z folii, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
  • Mięso kroimy w paski
  • Awokado obieramy i kroimy w kostkę
  • Szczypiorek siekamy
  • Do miski wlewamy tłuszcz (olej lniany) i sok z cytryny, dodajemy musztardę i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerzu układamy rukolę, buraki i mięso, całość posypujemy szczypiorkiem oraz pestkami dyni i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (150 g)
  • Dynia (100 g)
  • Pomidor koktajlowy (70 g)
  • Rukola (20 g)
  • Olej lniany nierafinowany (10 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (10 g)
  • Pestki dyni obrane (10 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (9 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sałatka z kopru włoskiego i gruszek z serem

Z kopru odcinamy zielone łodygi i siekamy Bulwę kopru kroimy na ćwiartki, a następnie na plastry Gruszki obieramy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z kaszą jaglaną i halibutem wędzonym

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Rybę oczyszczamy (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z bakłażana z oliwkami

Bakłażana myjemy, suszymy i kroimy w dużą kostkę (2×2 cm) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z gotowanym łososiem

Łososia myjemy, suszymy i solimy Układamy na wkładce do gotowania na parze i gotujemy przez około 15 minut W międzyczasie (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 (…)

WIĘCEJ >