fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z pieczonych buraków, indyka i awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6a2da17c-87a6-4fbd-9311-fe7bed9de2d4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z pieczonych buraków, indyka i awokado

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Buraki dokładnie szorujemy, a następnie zawijamy w folię aluminiową i układamy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
  • Mięso nacieramy tłuszczem (olejem kokosowym) i przyprawami, a następnie kładziemy na blachę obok buraków i pieczemy przez ok. 20 minut
  • Buraki odwijamy z folii, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
  • Mięso kroimy w paski
  • Awokado obieramy i kroimy w kostkę
  • Szczypiorek siekamy
  • Do miski wlewamy tłuszcz (olej lniany) i sok z cytryny, dodajemy musztardę i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerzu układamy rukolę, buraki i mięso, całość posypujemy szczypiorkiem oraz pestkami dyni i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (150 g)
  • Dynia (100 g)
  • Pomidor koktajlowy (70 g)
  • Rukola (20 g)
  • Olej lniany nierafinowany (10 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (10 g)
  • Pestki dyni obrane (10 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (9 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Krewetki z rumem po kubańsku

Paprykę kroimy w cienkie plastry (gniazdo nasienne usuwamy) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy (kmin rzymski, ziele angielskie, pieprz),…

WIĘCEJ >

Szynka parmeńska z rukolą i pomidorami suszonymi

Pomidory kroimy w paski Awokado obieramy i kroimy w plastry Wszystkie warzywa i szynkę układamy na talerzu, skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami, a obok kładziemy kromki chleba

WIĘCEJ >

Makaron z wieprzowiną

Wieprzowinę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przyprawy Mięso umieszczamy w patelni W czasie kiedy się smaży – kroimy warzywa w paski Łączymy je z wieprzowiną Makaron płuczemy na sitku…

WIĘCEJ >

Ziemniaczana kanapka z jajem – na ciepło

Placuszki Ziemniaki, oliwę z oliwek, mąkę, tymianek i rozmaryn mieszamy razem i formujemy kulki, potem rozpłaszczamy je do postaci placka grubego na ok 1-2 cm Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Smażymy placuszki po parę minut z…

WIĘCEJ >