fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z pieczonych buraków, indyka i awokado

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-19
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z pieczonych buraków, indyka i awokado

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Buraki dokładnie szorujemy, a następnie zawijamy w folię aluminiową i układamy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
  • Mięso nacieramy tłuszczem (olejem kokosowym) i przyprawami, a następnie kładziemy na blachę obok buraków i pieczemy przez ok. 20 minut
  • Buraki odwijamy z folii, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
  • Mięso kroimy w paski
  • Awokado obieramy i kroimy w kostkę
  • Szczypiorek siekamy
  • Do miski wlewamy tłuszcz (olej lniany) i sok z cytryny, dodajemy musztardę i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerzu układamy rukolę, buraki i mięso, całość posypujemy szczypiorkiem oraz pestkami dyni i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (150 g)
  • Burak (100 g)
  • Awokado (70 g)
  • Rukola (20 g)
  • Olej lniany nierafinowany (10 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (10 g)
  • Pestki dyni obrane (10 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Sok z cytryny (9 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kruszon truskawkowo – bananowy

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę Drugą…

WIĘCEJ >

Polędwiczki wieprzowe i pieczone ziemniaki

Polędwiczki wieprzowe Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C Cebulę obieramy i kroimy w talarki Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż stanie się szklista) Następnie…

WIĘCEJ >

Ryż z warzywami

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 12-14 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Marchew obieramy i kroimy w plastry Paprykę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i…

WIĘCEJ >

Grillowany camembert, szynka parmeńska i warzywa

Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy po ok. 3 minuty z każdej strony, aż stanie się miękki i lekko brązowy Pomidora kroimy w ćwiartki Na talerzu układamy wszystkie warzywa oraz szynkę, na wierzch kładziemy…

WIĘCEJ >