fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc223c58a-8840-45f4-ab95-3e55165a8c57-1

Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado

Przygotowanie

  • Łososia rozdrobnić rękami na małe kawałki, albo pokroić nożem
  • Sałatę poszarpać/porwać rękami
  • Pomidor umyć i pokroić jak kto umie/lubi
  • Paprykę pokroić w kostkę
  • Awokado przekroić na pół i łyżeczką wydłubywać z jednej połówki małe kawałeczki
  • Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki
  • Granat przeciąć na pół, każdą część znowu na pół i palcami wydłubywać pestki, rozchylając skórę i błony, żeby się łatwiej do pestek dostać
  • Wszystkie składniki położyć na talerz – można po kolei i ładnie rozkładać, albo wszystko wrzucić do miski i zamieszać:)
  • Na koniec polać sosem  

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki powyższego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie – więcej informacji zawartych w piktogramach.

Uwagi

Drugą połówkę awokado, w której jest pestka, owijamy folią spożywczą. Jeśli nie używamy od razu – chowamy do lodówki.

Pozostałą część granatu można zjeść od razu lub zostawić i dodać do jakiegoś deseru, np. w formie dekoracji.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 porcja łososia wędzonego (100 g)
  • 3 liście sałaty lodowej (120 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • ⅓ granatu (ok. 35 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
  • 3 rzodkiewki (45 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Prosty pasztet

Włączamy piekarnik i ustawiamy temp. 170 st C Czosnek obieramy Obieramy mięso z kości Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa Do zmielonej masy dodajemy trochę soli i pieprzu Dodajemy majeranek Mieszamy bardzo…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczano – śledziowa

Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min Sprawdzamy czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie, które nie są już bardzo słone odcedzamy…

WIĘCEJ >

Rosół SCD

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku Wlewamy wodą, do przykrycia całości jego zawartości Lekko solimy Gotujemy rosół na wolnym ogniu przez 4 godziny (ważny czas gotowania – krócej gotowana marchew może być niedobrze strawiona przez chore…

WIĘCEJ >

Kremowy, cynamonowy koktajl

W blenderze kielichowym umieszczamy mleko kokosowe, miód, cynamon i wanilię Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do dwóch szklanek Podajemy od razu

WIĘCEJ >