Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado
Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado
Przygotowanie
- Łososia rozdrobnić rękami na małe kawałki, albo pokroić nożem
- Sałatę poszarpać/porwać rękami
- Pomidor umyć i pokroić jak kto umie/lubi
- Paprykę pokroić w kostkę
- Awokado przekroić na pół i łyżeczką wydłubywać z jednej połówki małe kawałeczki
- Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki
- Granat przeciąć na pół, każdą część znowu na pół i palcami wydłubywać pestki, rozchylając skórę i błony, żeby się łatwiej do pestek dostać
- Wszystkie składniki położyć na talerz – można po kolei i ładnie rozkładać, albo wszystko wrzucić do miski i zamieszać:)
- Na koniec polać sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki powyższego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie – więcej informacji zawartych w piktogramach.
Uwagi
Drugą połówkę awokado, w której jest pestka, owijamy folią spożywczą. Jeśli nie używamy od razu – chowamy do lodówki.
Pozostałą część granatu można zjeść od razu lub zostawić i dodać do jakiegoś deseru, np. w formie dekoracji.
Autor
Lista składników
- 1 porcja łososia wędzonego (100 g)
- 3 liście sałaty lodowej (120 g)
- 1 pomidor (170 g)
- ⅓ granatu (ok. 35 g)
- ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
- 3 rzodkiewki (45 g)
- ½ awokado (70 g)
- 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wołowina z kapustą
Mięso wrzucamy na dużą patelnie z roztopionym tłuszczem, podsmażamy Gdy już całkowicie zbrązowieje, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i starte marchewki Dusimy razem do momentu aż warzywa zaczną mięknąć, następnie dodajemy kapustę i przyprawy Gotujemy jeszcze około…
WIĘCEJ >Jaglanka z borówkami i płatkami migdała
Kaszę gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść borówek i posypujemy płatkami migdałowymi
WIĘCEJ >Ciasteczka dyniowe
Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem. Masło miksujemy przez ok. 5 minut, a potem jeszcze chwilę z cukrem. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy stopniowo suchą mieszankę,…
WIĘCEJ >Boczniaki w jajku z miksem sałat
Jajko wybijamy na głęboki talerz, solimy i pieprzymy Rozrabiamy widelcem na jednolitą konsystencję Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Boczniaki obtaczamy z obu stron w jajku Kładziemy na rozgrzany olej Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony…
WIĘCEJ >