fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc223c58a-8840-45f4-ab95-3e55165a8c57-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z wędzonym łososiem, granatem i awokado

Przygotowanie

  • Łososia rozdrobnić rękami na małe kawałki, albo pokroić nożem
  • Sałatę poszarpać/porwać rękami
  • Pomidor umyć i pokroić jak kto umie/lubi
  • Paprykę pokroić w kostkę
  • Awokado przekroić na pół i łyżeczką wydłubywać z jednej połówki małe kawałeczki
  • Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki
  • Granat przeciąć na pół, każdą część znowu na pół i palcami wydłubywać pestki, rozchylając skórę i błony, żeby się łatwiej do pestek dostać
  • Wszystkie składniki położyć na talerz – można po kolei i ładnie rozkładać, albo wszystko wrzucić do miski i zamieszać:)
  • Na koniec polać sosem  

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki powyższego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie – więcej informacji zawartych w piktogramach.

Uwagi

Drugą połówkę awokado, w której jest pestka, owijamy folią spożywczą. Jeśli nie używamy od razu – chowamy do lodówki.

Pozostałą część granatu można zjeść od razu lub zostawić i dodać do jakiegoś deseru, np. w formie dekoracji.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 porcja łososia wędzonego (100 g)
  • 3 liście sałaty lodowej (120 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • ⅓ granatu (ok. 35 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
  • 3 rzodkiewki (45 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina z kapustą

Mięso wrzucamy na dużą patelnie z roztopionym tłuszczem, podsmażamy Gdy już całkowicie zbrązowieje, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i starte marchewki Dusimy razem do momentu aż warzywa zaczną mięknąć, następnie dodajemy kapustę i przyprawy Gotujemy jeszcze około…

WIĘCEJ >

Jaglanka z borówkami i płatkami migdała

Kaszę gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść borówek i posypujemy płatkami migdałowymi

WIĘCEJ >

Ciasteczka dyniowe

Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem. Masło miksujemy przez ok. 5 minut, a potem jeszcze chwilę z cukrem. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy stopniowo suchą mieszankę,…

WIĘCEJ >

Boczniaki w jajku z miksem sałat

Jajko wybijamy na głęboki talerz, solimy i pieprzymy Rozrabiamy widelcem na jednolitą konsystencję Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Boczniaki obtaczamy z obu stron w jajku Kładziemy na rozgrzany olej Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony…

WIĘCEJ >