fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka ze szparagami i pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c14e11311-57c7-4fef-aa53-17f4ed3f84c8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka ze szparagami i pieczarkami

Przygotowanie

  • Pieczarki oczyszczamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy połowę tłuszczu, ocet oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy miskę na ok. 6 godz.
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 6-8 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Ser kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Dodajemy pieczarki, szparagi oraz sałatę i delikatnie mieszamy (tak aby ser się za bardzo nie pokruszył)
  • Bagietkę kroimy w plastry i smarujemy z każdej strony pozostałym tłuszczem
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy plastry bagietki i smażymy przez ok. 2-4 minuty (na złotawy kolor)
  • Następnie smarujemy bagietki przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kładziemy na wierzchu sałatki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pieczarka (świeża) (400 g)
  • Szparag (300 g)
  • Rukola (125 g)
  • Sałata roszponka (125 g)
  • Bagietka (120 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…

WIĘCEJ >

Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby…

WIĘCEJ >

Wątróbka z kurkami

Kurki płuczemy, obcinamy nóżki i podduszamy z cebulką na połowie smalcu gęsiego. Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Dusimy na drugiej połowie smalcu około…

WIĘCEJ >

Sakiewki ze schabu nadziewane orzechami i gruszkami w sosie kokosowo-gruszkowym

Dzień wcześniej wkładamy orzechy do jakiegoś pojemnika / miski i zalewamy zimna wodą Orzechy przekładamy na sito i odcedzamy z wody Jedną gruszkę przekrawamy na 4 części i usuwamy gniazdo nasienne Drugą gruszkę obieramy, przekrajamy,…

WIĘCEJ >