fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka ze szparagami i pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-199
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka ze szparagami i pieczarkami

Przygotowanie

  • Pieczarki oczyszczamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy połowę tłuszczu, ocet oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy miskę na ok. 6 godz.
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 6-8 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Ser kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Dodajemy pieczarki, szparagi oraz sałatę i delikatnie mieszamy (tak aby ser się za bardzo nie pokruszył)
  • Bagietkę kroimy w plastry i smarujemy z każdej strony pozostałym tłuszczem
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy plastry bagietki i smażymy przez ok. 2-4 minuty (na złotawy kolor)
  • Następnie smarujemy bagietki przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kładziemy na wierzchu sałatki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pieczarka (świeża) (400 g)
  • Szparag (300 g)
  • Ser feta (200 g)
  • Rukola (125 g)
  • Sałata roszponka (125 g)
  • Bagietka (120 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Surówka z czerwonej kapusty z granatem

Surówka z czerwonej kapusty z granatem Kapustę siekamy w cienkie paski i przenosimy do miski Dodajemy sól i mieszamy Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Suszone owoce drobno kroimy i przenosimy do miski Całość…

WIĘCEJ >

Wołowina z rukolą

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomidory kroimy w cienkie cząstki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając Następnie przenosimy cebulę do miski, a patelnię…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym z owocami, z orzechami włoskimi i z miętą

Kaszę gryczaną gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy owoce, posypujemy listkami mięty i posiekanymi orzechami włoskimi Podajemy

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym

Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę…

WIĘCEJ >