fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka ze szparagami i pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c14e11311-57c7-4fef-aa53-17f4ed3f84c8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka ze szparagami i pieczarkami

Przygotowanie

  • Pieczarki oczyszczamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy połowę tłuszczu, ocet oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy miskę na ok. 6 godz.
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 6-8 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Ser kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Dodajemy pieczarki, szparagi oraz sałatę i delikatnie mieszamy (tak aby ser się za bardzo nie pokruszył)
  • Bagietkę kroimy w plastry i smarujemy z każdej strony pozostałym tłuszczem
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy plastry bagietki i smażymy przez ok. 2-4 minuty (na złotawy kolor)
  • Następnie smarujemy bagietki przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kładziemy na wierzchu sałatki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pieczarka (świeża) (400 g)
  • Szparag (300 g)
  • Rukola (125 g)
  • Sałata roszponka (125 g)
  • Bagietka (120 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż z groszkiem

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili i zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy bulion oraz wodę i stawiamy na kuchenkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Plantanowe placki z karobem

Plantany obieramy ze skórki. Wszystkie składniki oprócz ostatniego wkładamy do blendera wysokoobrotowego i blendujemy. W masie zostaną nierozdrobnione kawałki plantana, ale to nie szkodzi. W cieście mają być widoczne drobinki plantana. Rozgrzewamy olej na patelni…

WIĘCEJ >

Chrupiący pieczony dorsz

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st….

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i cynamonem

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko ścieramy na grubych oczkach Komosankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon…

WIĘCEJ >