Sałatka ze szpinakiem i pomarańczami
Sałatka ze szpinakiem i pomarańczami
Przygotowanie
- Z grochu odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy
- Pomarańczę obieramy i usuwamy z nich jak najwięcej białego włókna
- Następnie kroimy pomarańczę nad miską, tak aby uzbierać z nich sok
- Pokrojoną pomarańczę przenosimy do osobnej miski
- Do soku z pomarańczy dodajemy sok z cytryny, musztardę, cukier oraz tłuszcz i dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru
- Do kawałków pomarańczy dodajemy groch, szpinak, orzechy oraz kiełki i całość dokładnie mieszamy
- Sałatkę nakładamy na talerze i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. czerwoną cebulę i posypać sałatkę nasionami np. sezamem.
Autor
Lista składników
- Pomarańcza (960 g)
- Szpinak (300 g)
- Groch cukrowy (250 g)
- Orzech pekan (50 g)
- Kiełki lucerny (32 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Musztarda (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Żołądki w sosie koperkowo-pieczarkowym
Żołądki dokładnie oczyszczamy, przenosimy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy Następnie odlewamy wodę, wlewamy świeżą i znów zagotowujemy Ponownie odlewamy wodę, zalewamy świeżą, dodajemy sól i gotujemy przez ok. 10 minut (na małym ogniu) Następnie…
WIĘCEJ >Bataty z syropem klonowym
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Bataty obieramy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie posypujemy bataty czosnkiem, skrapiamy tłuszczem i wlewamy bulion Naczynie żaroodporne…
WIĘCEJ >Duszona jagnięcina z fasolą
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (oregano) i smażymy przez ok. 2 minuty Dodajemy mięso oraz zieleninę i smażymy przez…
WIĘCEJ >Słoneczna sałatka owocowa
Do rondla wlewamy wodę i sok z cytryny, dodajemy miód i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia się miodu, a następnie odkładamy rondel do ostygnięcia Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół Ananasa…
WIĘCEJ >