fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka ze szpinakiem i pomarańczami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6f9d3bce-dad5-468b-bbbd-65845d0641a2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka ze szpinakiem i pomarańczami

Przygotowanie

  • Z grochu odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy
  • Pomarańczę obieramy i usuwamy z nich jak najwięcej białego włókna
  • Następnie kroimy pomarańczę nad miską, tak aby uzbierać z nich sok
  • Pokrojoną pomarańczę przenosimy do osobnej miski
  • Do soku z pomarańczy dodajemy sok z cytryny, musztardę, cukier oraz tłuszcz i dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru
  • Do kawałków pomarańczy dodajemy groch, szpinak, orzechy oraz kiełki i całość dokładnie mieszamy
  • Sałatkę nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. czerwoną cebulę i posypać sałatkę nasionami np. sezamem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomarańcza (960 g)
  • Szpinak (300 g)
  • Groch cukrowy (250 g)
  • Orzech pekan (50 g)
  • Kiełki lucerny (32 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żołądki w sosie koperkowo-pieczarkowym

Żołądki dokładnie oczyszczamy, przenosimy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy Następnie odlewamy wodę, wlewamy świeżą i znów zagotowujemy Ponownie odlewamy wodę, zalewamy świeżą, dodajemy sól i gotujemy przez ok. 10 minut (na małym ogniu) Następnie…

WIĘCEJ >

Bataty z syropem klonowym

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Bataty obieramy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie posypujemy bataty czosnkiem, skrapiamy tłuszczem i wlewamy bulion Naczynie żaroodporne…

WIĘCEJ >

Duszona jagnięcina z fasolą

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (oregano) i smażymy przez ok. 2 minuty Dodajemy mięso oraz zieleninę i smażymy przez…

WIĘCEJ >

Słoneczna sałatka owocowa

Do rondla wlewamy wodę i sok z cytryny, dodajemy miód i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia się miodu, a następnie odkładamy rondel do ostygnięcia Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół Ananasa…

WIĘCEJ >