fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka ze szpinakiem i pomarańczami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-142
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka ze szpinakiem i pomarańczami

Przygotowanie

  • Z grochu odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy
  • Pomarańczę obieramy i usuwamy z nich jak najwięcej białego włókna
  • Następnie kroimy pomarańczę nad miską, tak aby uzbierać z nich sok
  • Pokrojoną pomarańczę przenosimy do osobnej miski
  • Do soku z pomarańczy dodajemy sok z cytryny, musztardę, cukier oraz tłuszcz i dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru
  • Do kawałków pomarańczy dodajemy groch, szpinak, orzechy oraz kiełki i całość dokładnie mieszamy
  • Sałatkę nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomarańcza (960 g)
  • Szpinak (300 g)
  • Groch cukrowy (250 g)
  • Orzech pekan (50 g)
  • Kiełki lucerny (32 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka dla dziecka 12

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…

WIĘCEJ >

Fettuccine z kurczakiem i porem

Mięso kroimy w kostkę Por kroimy w plasterki (tylko białą część) Zieleninę drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy…

WIĘCEJ >

Fondue czekoladowe z owocami

Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do garnka z masłem i mlekiem kokosowym Rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Gorącą czekoladę (nie może się zagotować!) nalewamy do fontanny lub…

WIĘCEJ >