fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka ziemniaczana z roszponką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cccfde02c-0299-4071-907a-2993e4aae830
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka ziemniaczana z roszponką

Przygotowanie

  • Ziemniaki oskrobujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), po czym odcedzamy
  • Ogórki i rzodkiewki kroimy w plasterki
  • Szczypiorek drobno posiekać
  • Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski
  • Dodajemy musztardę, tłuszcz, przyprawy (sól) oraz sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski wrzucamy ziemniaki, ogórki i rzodkiewki, całość polewamy sosem i posypujemy przyprawami (pieprzem) oraz szczypiorkiem
  • Opcjonalnie do sałatki możemy dodać jogurt naturalny lub śmietanę

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Ziemniak młody (500 g)
  • Ogórek długi (340 g)
  • Rzodkiewka (120 g)
  • Sałata roszponka (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Szczypiorek (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Musztarda (8 g)
  • Sól kłodawska (4.5 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Tofu z bakłażanem i papryką

Bakłażana i tofu kroimy w kostkę Paprykę kroimy w słupki Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy bakłażana i smażymy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając Dodajemy tofu, paprykę…

WIĘCEJ >

Sałatka z serem gorgonzola i orzechami włoskimi

Ser kroimy w kostkę Orzechy łamiemy na kawałki Brzoskwinię obieramy, usuwamy pestki i kroimy owoce na kawałki Do miski wlewamy tłuszcz i ocet, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy Do osobnej miski wrzucamy…

WIĘCEJ >

Bezy z jogurtem i owocami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 120 st. C Na kawałku papieru do pieczenia rysujemy kółka o średnicy ok. 8 cm i kładziemy papier na blasze do pieczenia Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier puder, aż piana zesztywnieję…

WIĘCEJ >

Naleśniki bananowe

Banana obieramy i rozgniatamy widelcem Do miski wybijamy jaja i lekko ubijamy Dodajemy banana, nasiona chia, mąkę, ekstrakt oraz przyprawy (cynamon) i całość dokładnie miksujemy Patelnię smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję…

WIĘCEJ >