fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Salceson z czekolady

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c68d6e518-e3f5-44a0-9f53-d87f138e066a-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Salceson z czekolady

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej wsypujemy orzechy do naczynia i zalewamy zimną wodą
  • Na drugi dzień przekładamy orzechy na sito i odcedzamy
  • Bierzemy garnek, wkładamy do niego masło, połamaną czekoladę
  • Dolewamy mleko kokosowe
  • Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę
  • Czekolada ma się rozpuścić i całość połączyć, ale nie może się zagotować
  • Dorzucamy odcedzone orzechy, skórkę pomarańczową, ziarenka wanilii lub olejku i mieszamy
  • Łyżką/nabierką/chochelką nakładamy czekoladę do foremek muffinkowych
  • Wkładamy do lodówki na 8 godzin
  • Wyjmujemy i wyduszamy z foremek salcesony z czekolady 

Rady dietetyka

Wybierając czekoladę gorzką, kierujmy się jej składem, by odznaczała się minimum 80% zawartością kakao oraz by nie zawierała lecytyny sojowej.

Uwagi

Wielkość 1 porcji uwarunkowana jest od kwestii indywidualnych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

(około 8 porcji)

  • 2 czekolady gorzkie (200 g)
  • 100 g masła klarowanego Ghee
  • 50 ml mleka kokosowego
  • Kilka ziarenek wanilii lub 5 kropel olejku waniliowego (ok. 1 g)
  • 2 szczypty skórki pomarańczowej (ok. 2 g)
  • 50 g orzechów nerkowców
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów włoskich

Potrzebny sprzęt

Foremka na muffiny, Garnek, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sorbet z mango

Obieramy mango, kroimy w kawałki Banana obieramy i kroimy w kawałki Owoce mieszamy razem w misce i wkładamy do zamrażarki na kilka godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki i miksujemy blenderem

WIĘCEJ >

Shake pomarańczowo – imbirowy

Pomarańczę obrać i podzielić na mniejsze kawałki Imbir obrać i posiekać nożem Oba składniki wrzucić do blendera kielichowego Zalać wodą kokosową Dodać miód Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami

Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały) Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej) Śliwki pokroić na połówki…

WIĘCEJ >

Wiosenna zapiekanka warzywna

Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę….

WIĘCEJ >