Salceson z czekolady
Salceson z czekolady
Przygotowanie
- Dzień wcześniej wsypujemy orzechy do naczynia i zalewamy zimną wodą
- Na drugi dzień przekładamy orzechy na sito i odcedzamy
- Bierzemy garnek, wkładamy do niego masło, połamaną czekoladę
- Dolewamy mleko kokosowe
- Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę
- Czekolada ma się rozpuścić i całość połączyć, ale nie może się zagotować
- Dorzucamy odcedzone orzechy, skórkę pomarańczową, ziarenka wanilii lub olejku i mieszamy
- Łyżką/nabierką/chochelką nakładamy czekoladę do foremek muffinkowych
- Wkładamy do lodówki na 8 godzin
- Wyjmujemy i wyduszamy z foremek salcesony z czekolady
Rady dietetyka
Wybierając czekoladę gorzką, kierujmy się jej składem, by odznaczała się minimum 80% zawartością kakao oraz by nie zawierała lecytyny sojowej.
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Czekolada gorzka (bez mleka) (200 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Orzech laskowy (50 g)
- Orzech nerkowca (50 g)
- Orzech włoski (50 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Pomarańcza – skórka (1 g)
- Wanilia – olejek (1 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.