fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Salceson z czekolady

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c68d6e518-e3f5-44a0-9f53-d87f138e066a-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Salceson z czekolady

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej wsypujemy orzechy do naczynia i zalewamy zimną wodą
  • Na drugi dzień przekładamy orzechy na sito i odcedzamy
  • Bierzemy garnek, wkładamy do niego masło, połamaną czekoladę
  • Dolewamy mleko kokosowe
  • Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę
  • Czekolada ma się rozpuścić i całość połączyć, ale nie może się zagotować
  • Dorzucamy odcedzone orzechy, skórkę pomarańczową, ziarenka wanilii lub olejku i mieszamy
  • Łyżką/nabierką/chochelką nakładamy czekoladę do foremek muffinkowych
  • Wkładamy do lodówki na 8 godzin
  • Wyjmujemy i wyduszamy z foremek salcesony z czekolady 

Rady dietetyka

Wybierając czekoladę gorzką, kierujmy się jej składem, by odznaczała się minimum 80% zawartością kakao oraz by nie zawierała lecytyny sojowej.

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Czekolada gorzka (bez mleka) (200 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Orzech laskowy (50 g)
  • Orzech nerkowca (50 g)
  • Orzech włoski (50 g)
  • Mleko kokosowe (50 ml)
  • Pomarańcza skórka (1 g)
  • Olejek waniliowy (1 ml)

Potrzebny sprzęt

Foremka na muffiny, Garnek, Lodówka, Miska, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Surówka z marchewki z pomarańczą

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Pomarańcz obrać i pokroić w drobną kostkę i dodać do marchewki Z cytryny wycisnąć sok i dodać do marchewki Dodać miód Wymieszać, spróbować i ewentualnie dokwasić…

WIĘCEJ >

Jabłko pieczone z owocami z sosem bananowo – kokosowym

Włączyć piekarnik na 190 stopni Z jabłka odcinamy wierzch od strony ogonka (tak z 0,5 cm grubości) Wydrążamy środek jabłka za pomocą łyżeczki, lub specjalnej kulkownicy do owoców Do wydrążonego jabłka włożyć owoce, dodać łyżkę…

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa z surową kiełbasą polską

Połówki papryki pokroić każdą na 3 części Cukinię pokroić w krążki Cebulę obrać i pokroić w krążki Cykorię przekroić na pół Rozgrzewamy patelnię grillową i roztapiamy na niej łyżkę tłuszczu Kładziemy połowę warzyw, lekko solimy…

WIĘCEJ >

Krem z dyni z okrasą z boczku

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Por kroimy w plastry Boczek kroimy w drobną kostkę W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu Dodajemy pora i podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię i podsmażamy 3-4 min Zalewamy…

WIĘCEJ >