fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Salceson z czekolady

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c68d6e518-e3f5-44a0-9f53-d87f138e066a-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Salceson z czekolady

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej wsypujemy orzechy do naczynia i zalewamy zimną wodą
  • Na drugi dzień przekładamy orzechy na sito i odcedzamy
  • Bierzemy garnek, wkładamy do niego masło, połamaną czekoladę
  • Dolewamy mleko kokosowe
  • Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę
  • Czekolada ma się rozpuścić i całość połączyć, ale nie może się zagotować
  • Dorzucamy odcedzone orzechy, skórkę pomarańczową, ziarenka wanilii lub olejku i mieszamy
  • Łyżką/nabierką/chochelką nakładamy czekoladę do foremek muffinkowych
  • Wkładamy do lodówki na 8 godzin
  • Wyjmujemy i wyduszamy z foremek salcesony z czekolady 

Rady dietetyka

Wybierając czekoladę gorzką, kierujmy się jej składem, by odznaczała się minimum 80% zawartością kakao oraz by nie zawierała lecytyny sojowej.

Uwagi

Wielkość 1 porcji uwarunkowana jest od kwestii indywidualnych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

(około 8 porcji)

  • 2 czekolady gorzkie (200 g)
  • 100 g masła klarowanego Ghee
  • 50 ml mleka kokosowego
  • Kilka ziarenek wanilii lub 5 kropel olejku waniliowego (ok. 1 g)
  • 2 szczypty skórki pomarańczowej (ok. 2 g)
  • 50 g orzechów nerkowców
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów włoskich

Potrzebny sprzęt

Foremka na muffiny, Garnek, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb kokosowy

Wymieszać wszystkie składniki razem i wlać do wysmarowanej olejem kokosowym formy.  Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Obrócić bochenek i poczekać, aż całkowicie ostygnie na stojaku przed podaniem. 

WIĘCEJ >

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki  Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz  Mieszamy  Formujemy kulkę, kładziemy na talerz  Ogórka kroimy w drobną kostkę  Cebulę obieramy…

WIĘCEJ >

Zupa z bakłażana

Bakłażana kroimy w kostkę i gotujemy w około 500 ml wody Gdy jest miękki i bez problemu możemy wbić w niego widelec, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy Następnie wszystko razem blendujemy Zblendowaną już zupę gotujemy…

WIĘCEJ >

Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami

Mięso mielone wkładamy do miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy i dzielimy na 4 kulki Rozbijamy plaster schabu tłuczkiem do mięsa Lekko solimy i pieprzymy Kładziemy szynkę Nakładamy na środek kulkę mieloną Lekko rozpłaszaczamy Na środek…

WIĘCEJ >