Salsa ze świeżych warzyw ogrodowych
Salsa ze świeżych warzyw ogrodowych
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki
- Paprykę kroimy w ćwiartki (gniazdo nasienne usuwamy)
- Jalapeño drobno siekamy
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i drobno siekamy
- Do blendera wrzucamy czosnek i blendujemy
- Dodajemy cebulę, paprykę oraz jalapeño i krótko siekamy w blenderze
- Dodajemy pomidory oraz zieleninę i blendujemy, aż wszystko się dokładnie wymiesza (nie blendujemy na gładko)
- Dodajemy przyprawy i mieszamy
- Salsę przed podaniem schładzamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia salsy.
Autor
Lista składników
- Pomidor (1000 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Cebula (105 g)
- Jalapeño (60 g)
- Kolendra (świeża) (24 g)
- Czosnek (10 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Domowa żółta musztarda
Mąkę z gorczycy mieszamy z przyprawami i zalewamy wodą, miksujemy blenderem Ustawiamy na najmniejszym ogniu i gotujemy do momentu aż zmniejszy się objętość o połowę przez około 40 minut Po tym czasie dolewamy ocet Gotujemy…
WIĘCEJ >Dip z czerwonej papryki
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Papryki kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż napęcznieją) Następnie przenosimy papryki do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia…
WIĘCEJ >Guacamole z selerem naciowym
Awokado głęboko nacinamy wzdłuż (do pestki), połówki obracamy w przeciwnych kierunkach i rozdzielamy, po czym wyrzucamy pestkę Miąższ z awokado wydrążamy, wkładamy do miski i skrapiamy sokiem, aby nie ściemniał Następnie rozgniatamy miąższ widelcem na…
WIĘCEJ >Nutella z daktyli
Orzechy (opcjonalnie podprażone) wrzucamy do blendera i miksujemy na krem. Dorzucamy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli).
WIĘCEJ >