fbpx
logo
Szukaj
open close

Serca karczochów faszerowane pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce116b521-84fa-470c-96ca-e35d722e811c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Serca karczochów faszerowane pieczarkami

Przygotowanie

  • Z karczochów odrywamy łodygi razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami
  • Następnie odcinamy z karczochów górną część płatków do połowy wysokości kwiatu
  • Karczochy obieramy z zewnętrznych twardych listków, a pozostałe płatki rozchylamy nożem i odcinamy je wraz z podstawą karczocha
  • Z górnej części karczochów wykrawamy kolczaste płatki, a następnie łyżeczką wyskrobujemy włochate włókna
  • Cytrynę kroimy na pół
  • Wydrążone serca karczochów nacieramy cytryną, aby nie ściemniały
  • Szalotki obieramy i kroimy w kostkę
  • Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z pozostałej cytryny
  • Pory dokładnie myjemy, seler obieramy i kroimy warzywa na plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy szalotki, por i seler, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy pieczarki i przyprawy, mieszamy i smażymy do momentu, aż płyn wyparuję
  • Posypujemy posiekaną zieleniną i dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Karczochy napełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Do naczynia wlewamy pozostały tłuszcz i bulion, między karczochami układamy ząbki czosnku (nieobrane) i całość przykrywamy folią aluminiową
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z karczochami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Karczoch (świeży) (950 g)
  • Pieczarka (świeża) (250 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Por (100 g)
  • Seler naciowy (100 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Tymianek (świeży) (1 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Duszone karczochy z marchewką

Łodygi karczochów odrywamy razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami Z każdego karczocha usuwamy twarde, zewnętrzne listki i odcinamy równo (…)

WIĘCEJ >

Karczochy z parmezanem

Łodygi karczochów odrywamy razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami Z każdego karczocha usuwamy twarde, zewnętrzne listki i odcinamy podstawę (…)

WIĘCEJ >

Karczochy po grecku

Łodygi karczochów odrywamy razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami Z każdego karczocha usuwamy twarde zewnętrzne listki i odcinamy równo (…)

WIĘCEJ >

Jagnięcina z karczochami

Mięso dzielimy na porcję, dokładnie płuczemy i osuszamy Następnie nacieramy mięso przyprawami (solą i pieprzem), wkładamy do szklanego naczynia i (…)

WIĘCEJ >

Dip z karczochami i szpinakiem

Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę. Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekać, aż (…)

WIĘCEJ >