Serca karczochów faszerowane pieczarkami
Serca karczochów faszerowane pieczarkami
Przygotowanie
- Z karczochów odrywamy łodygi razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami
- Następnie odcinamy z karczochów górną część płatków do połowy wysokości kwiatu
- Karczochy obieramy z zewnętrznych twardych listków, a pozostałe płatki rozchylamy nożem i odcinamy je wraz z podstawą karczocha
- Z górnej części karczochów wykrawamy kolczaste płatki, a następnie łyżeczką wyskrobujemy włochate włókna
- Cytrynę kroimy na pół
- Wydrążone serca karczochów nacieramy cytryną, aby nie ściemniały
- Szalotki obieramy i kroimy w kostkę
- Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z pozostałej cytryny
- Pory dokładnie myjemy, seler obieramy i kroimy warzywa na plasterki
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy szalotki, por i seler, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy pieczarki i przyprawy, mieszamy i smażymy do momentu, aż płyn wyparuję
- Posypujemy posiekaną zieleniną i dokładnie mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Karczochy napełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Do naczynia wlewamy pozostały tłuszcz i bulion, między karczochami układamy ząbki czosnku (nieobrane) i całość przykrywamy folią aluminiową
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z karczochami.
Autor
Lista składników
- Karczoch (świeży) (950 g)
- Pieczarka (świeża) (250 g)
- Bulion mięsny (200 ml)
- Por (100 g)
- Seler naciowy (100 g)
- Cytryna (80 g)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Tymianek (świeży) (1 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.