Duszone karczochy z marchewką
Duszone karczochy z marchewką
Przygotowanie
- Łodygi karczochów odrywamy razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami
- Z każdego karczocha usuwamy twarde, zewnętrzne listki i odcinamy równo podstawę karczochów oraz górną część listków do ok. 2/3 wysokości kwiatu
- Cytrynę kroimy na pół
- Miejsca przecięcia karczochów nacieramy połówką cytryny, aby nie ściemniały
- Cebulki obieramy i odcinamy końcówki, a następnie kroimy cebulki na plasterki
- Marchewkę z czosnkiem obieramy i kroimy w plasterki
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulki i marchewkę, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy czosnek i przyprawy (sól i pieprz), mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy karczochy (wkładamy główkami do góry), przyprawy (liść laurowy) i zieleninę, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dolewamy wino i wodę, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 75 minut (do momentu, aż karczochy będą miękkie, a płyn odparuję)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z karczochami.
Autor
Lista składników
- Karczoch (świeży) (2160 g)
- Marchew (180 g)
- Cebula dymka (120 g)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Woda (100 ml)
- Cytryna (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (6 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Tymianek (świeży) (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Sałatka z karczochami
Sałatę rwiemy na kawałki Ser kroimy w kostkę Pomidorki kroimy w plasterki Karczochy kroimy na kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy
WIĘCEJ >Jagnięcina z karczochami
Mięso dzielimy na porcję, dokładnie płuczemy i osuszamy Następnie nacieramy mięso przyprawami (solą i pieprzem), wkładamy do szklanego naczynia i posypujemy posiekaną zieleniną (rozmarynem i tymiankiem) Karczochy odsączamy z zalewy i obkładamy nimi mięso Czosnek…
WIĘCEJ >Omlet z bekonem i karczochami
Boczek kroimy w kostkę Do miski wybijamy jaja, dodajemy śmietankę, boczek oraz przyprawy i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4…
WIĘCEJ >Dip z karczochami i szpinakiem
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę. Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekać, aż czosnek puści aromat i dodać drobno posiekaną cukinię. Kiedy cukinia zmięknie, przełożyć zawartość patelni do…
WIĘCEJ >