fbpx
logo
Szukaj
open close

Duszone karczochy z marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2c09dbaa-b09a-4c5a-84b5-34b7e9385d48
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Duszone karczochy z marchewką

Przygotowanie

  • Łodygi karczochów odrywamy razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami
  • Z każdego karczocha usuwamy twarde, zewnętrzne listki i odcinamy równo podstawę karczochów oraz górną część listków do ok. 2/3 wysokości kwiatu
  • Cytrynę kroimy na pół
  • Miejsca przecięcia karczochów nacieramy połówką cytryny, aby nie ściemniały
  • Cebulki obieramy i odcinamy końcówki, a następnie kroimy cebulki na plasterki
  • Marchewkę z czosnkiem obieramy i kroimy w plasterki
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulki i marchewkę, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy czosnek i przyprawy (sól i pieprz), mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy karczochy (wkładamy główkami do góry), przyprawy (liść laurowy) i zieleninę, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy wino i wodę, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 75 minut (do momentu, aż karczochy będą miękkie, a płyn odparuję)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z karczochami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Karczoch (świeży) (2160 g)
  • Marchew (180 g)
  • Cebula dymka (120 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Woda (100 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (6 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Tymianek (świeży) (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sałatka z karczochami

Sałatę rwiemy na kawałki Ser kroimy w kostkę Pomidorki kroimy w plasterki Karczochy kroimy na kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do (…)

WIĘCEJ >

Jagnięcina z karczochami

Mięso dzielimy na porcję, dokładnie płuczemy i osuszamy Następnie nacieramy mięso przyprawami (solą i pieprzem), wkładamy do szklanego naczynia i (…)

WIĘCEJ >

Omlet z bekonem i karczochami

Boczek kroimy w kostkę Do miski wybijamy jaja, dodajemy śmietankę, boczek oraz przyprawy i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną Cebulę obieramy (…)

WIĘCEJ >

Dip z karczochami i szpinakiem

Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę. Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekać, aż (…)

WIĘCEJ >

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. (…)

WIĘCEJ >

-40% na wszystko!! Wpisz kod: MAJ40 w koszyku. Promka do 3.05.2024

X