fbpx
logo
Szukaj
open close

Karczochy po grecku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c538b7043-87f4-44a8-9bfc-2e23204c8f9a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Karczochy po grecku

Przygotowanie

  • Łodygi karczochów odrywamy razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami
  • Z każdego karczocha usuwamy twarde zewnętrzne listki i odcinamy równo podstawę karczochów oraz górną część listków do ok. 2/3 wysokości kwiatu
  • Do miski nalewamy zimną wodę, dolewamy połowę soku z cytryny i mieszamy
  • Karczochy wkładamy do miski z wodą na kilka minut
  • Nasiona kolendry zawijamy w gazę i związujemy nitką (lub wkładamy do koszyczka służącego do zaparzania herbaty)
  • Następnie karczochy odsączamy z wody i wkładamy do garnka, po czym polewamy pozostałym sokiem z cytryny
  • Dodajemy przecier i wlewamy wodę (tak, aby przykryć karczochy)
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20-30 minut (do miękkości)
  • Karczochy wyciągamy z garnka łyżką cedzakową i wkładamy do miski
  • Z wywaru wyciągamy nasiona kolendry, dodajemy tłuszcz, zagotowujemy i polewamy karczochy
  • Karczochy posypujemy posiekaną zieleniną i odkładamy do ostygnięcia
  • Do czasu podania przechowujemy karczochy w lodówce

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z karczochami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Karczoch (świeży) (1200 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Sok z cytryny (bio) (24 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kolendra – nasiona (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Kolendra (świeża) (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Gaza, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Sznurek kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Duszone karczochy z marchewką

Łodygi karczochów odrywamy razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami Z każdego karczocha usuwamy twarde, zewnętrzne listki i odcinamy równo (…)

WIĘCEJ >

Karczochy z parmezanem

Łodygi karczochów odrywamy razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami Z każdego karczocha usuwamy twarde, zewnętrzne listki i odcinamy podstawę (…)

WIĘCEJ >

Jagnięcina z karczochami

Mięso dzielimy na porcję, dokładnie płuczemy i osuszamy Następnie nacieramy mięso przyprawami (solą i pieprzem), wkładamy do szklanego naczynia i (…)

WIĘCEJ >

Omlet z bekonem i karczochami

Boczek kroimy w kostkę Do miski wybijamy jaja, dodajemy śmietankę, boczek oraz przyprawy i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną Cebulę obieramy (…)

WIĘCEJ >

Dip z karczochami i szpinakiem

Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę. Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekać, aż (…)

WIĘCEJ >

-40% na wszystko!! Wpisz kod: MAJ40 w koszyku. Promka do 3.05.2024

X