fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Serek topiony z płatków owsianych

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc32a9473-e591-4869-8bf1-461d61b46fbc-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Serek topiony z płatków owsianych

Przygotowanie

  • Płatki zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 15 minut.
  • Cebulę kroimy na mniejsza kawałki.
  • Przygotowujemy foremki – mogą to być plastikowe opakowania po innych produktach albo miseczki, filiżanki, które przelewamy zimną wodą lub suche smarujemy olejem kokosowym.
  • Do zalanych płatków dodajemy cebulę, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i sól.
  • Wszystko blendujemy kilka minut i przelewamy do garnka przez sitko lub pozostawiając w naszej masie resztki niezmiksowanych płatków.
  • Doprowadzamy do wrzenia stale mieszając. Dodajemy wtedy wybrane dodatki i ew. płatki drożdżowe, które nadają „serowy posmak”.
  • Rozlewamy masę do foremek i zostawiamy do ostygnięcia. 

Rady dietetyka

Taki serek to przede wszystkim alternatywa dla tych, którzy wykluczyli z diety serki topione ze sklepu, ale nadal tęsknią za ich smakiem i konsystencją. Nadal nie jest to jednak wartościowy „serek”, dlatego warto go włączać do diety jedynie od czasu od czasu dla urozmaicenia wrażeń smakowych, a nie korzyści zdrowotnych.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ szklanki płatków owsianych (55 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 szklanki wody (500 m)
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej (40 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb ziemniaczany

Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce Przykryć…

WIĘCEJ >

Gotowana szarlotka

Jabłka kroimy w kostkę. Owoce gotujemy do miękkości w garnku podlewając wodą. Gdy jabłka się ugotują, dodajemy mleko kokosowe, mąke kokosową i cynamon.  Całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeżeli masa wyjdzie za sucha, dodajemy więcej…

WIĘCEJ >

Steki z kalafiora

Steki należy wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą np. tymiankiem Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy…

WIĘCEJ >

Jabłka z malinami i malinowym miodem

Jabłko kładziemy na desce i odcinamy górę z ogonkiem (tak z 1 cm grubości) Łyżeczką do wydrążania owoców lub zwykłą łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne W wydrążony otwór wkładamy maliny Na górę dajemy miód Przykrywamy odciętym…

WIĘCEJ >