fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Serek topiony z płatków owsianych

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc32a9473-e591-4869-8bf1-461d61b46fbc-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Serek topiony z płatków owsianych

Przygotowanie

  • Płatki zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 15 minut.
  • Cebulę kroimy na mniejsza kawałki.
  • Przygotowujemy foremki – mogą to być plastikowe opakowania po innych produktach albo miseczki, filiżanki, które przelewamy zimną wodą lub suche smarujemy olejem kokosowym.
  • Do zalanych płatków dodajemy cebulę, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i sól.
  • Wszystko blendujemy kilka minut i przelewamy do garnka przez sitko lub pozostawiając w naszej masie resztki niezmiksowanych płatków.
  • Doprowadzamy do wrzenia stale mieszając. Dodajemy wtedy wybrane dodatki i ew. płatki drożdżowe, które nadają „serowy posmak”.
  • Rozlewamy masę do foremek i zostawiamy do ostygnięcia. 

Rady dietetyka

Taki serek to przede wszystkim alternatywa dla tych, którzy wykluczyli z diety serki topione ze sklepu, ale nadal tęsknią za ich smakiem i konsystencją. Nadal nie jest to jednak wartościowy „serek”, dlatego warto go włączać do diety jedynie od czasu od czasu dla urozmaicenia wrażeń smakowych, a nie korzyści zdrowotnych.

Autor

Maria Chuchla
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (250 ml)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Płatki owsiane (55 g)
  • Mąka ziemniaczana (45 g)
  • Sok z cytryny (12 g)
  • Płatki drożdżowe (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka ze szczypiorkiem

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a paprykę i pomidora kroimy w kostkę W rondlu podgrzewamy na małym ogniu sok z cytryny z pastą kokosową Gdy pasta się rozpuści dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek….

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z truskawkami

Owoce: Wiśnie drylujemy Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek Omlet: Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę Posolić Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Mieszamy dokładnie Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >