fbpx
logo
Szukaj
open close

Serek topiony z płatków owsianych

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc32a9473-e591-4869-8bf1-461d61b46fbc-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Serek topiony z płatków owsianych

Przygotowanie

  • Płatki zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 15 minut.
  • Cebulę kroimy na mniejsza kawałki.
  • Przygotowujemy foremki – mogą to być plastikowe opakowania po innych produktach albo miseczki, filiżanki, które przelewamy zimną wodą lub suche smarujemy olejem kokosowym.
  • Do zalanych płatków dodajemy cebulę, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i sól.
  • Wszystko blendujemy kilka minut i przelewamy do garnka przez sitko lub pozostawiając w naszej masie resztki niezmiksowanych płatków.
  • Doprowadzamy do wrzenia stale mieszając. Dodajemy wtedy wybrane dodatki i ew. płatki drożdżowe, które nadają „serowy posmak”.
  • Rozlewamy masę do foremek i zostawiamy do ostygnięcia. 

Rady dietetyka

Taki serek to przede wszystkim alternatywa dla tych, którzy wykluczyli z diety serki topione ze sklepu, ale nadal tęsknią za ich smakiem i konsystencją. Nadal nie jest to jednak wartościowy „serek”, dlatego warto go włączać do diety jedynie od czasu od czasu dla urozmaicenia wrażeń smakowych, a nie korzyści zdrowotnych.

Autor

Maria Chuchla
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (250 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Płatki owsiane (bezglutenowe) (55 g)
  • Mąka ziemniaczana (45 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Płatki drożdżowe (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z czekoladą

Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…

WIĘCEJ >

Chili con carne z jelenia

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej Mielimy mięso na standardowym sitku Paprykę kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cukinię…

WIĘCEJ >

Sałatka z suszonymi pomidorami

Pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzątku. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do sałaty wraz z sokiem z cytryny, oliwą, kiełkami i sezamem. Gdy pomidory nasiąkną kroimy je na mniejsze części i dorzucamy do…

WIĘCEJ >

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >