Serek topiony z płatków owsianych
Serek topiony z płatków owsianych
Przygotowanie
- Płatki zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 15 minut.
- Cebulę kroimy na mniejsza kawałki.
- Przygotowujemy foremki – mogą to być plastikowe opakowania po innych produktach albo miseczki, filiżanki, które przelewamy zimną wodą lub suche smarujemy olejem kokosowym.
- Do zalanych płatków dodajemy cebulę, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i sól.
- Wszystko blendujemy kilka minut i przelewamy do garnka przez sitko lub pozostawiając w naszej masie resztki niezmiksowanych płatków.
- Doprowadzamy do wrzenia stale mieszając. Dodajemy wtedy wybrane dodatki i ew. płatki drożdżowe, które nadają „serowy posmak”.
- Rozlewamy masę do foremek i zostawiamy do ostygnięcia.
Rady dietetyka
Taki serek to przede wszystkim alternatywa dla tych, którzy wykluczyli z diety serki topione ze sklepu, ale nadal tęsknią za ich smakiem i konsystencją. Nadal nie jest to jednak wartościowy „serek”, dlatego warto go włączać do diety jedynie od czasu od czasu dla urozmaicenia wrażeń smakowych, a nie korzyści zdrowotnych.
Autor
Lista składników
- Woda (250 ml)
- Cebula (105 g)
- Płatki owsiane (bezglutenowe) (55 g)
- Mąka ziemniaczana (45 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Płatki drożdżowe (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z czekoladą
Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…
WIĘCEJ >Chili con carne z jelenia
Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej Mielimy mięso na standardowym sitku Paprykę kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cukinię…
WIĘCEJ >Sałatka z suszonymi pomidorami
Pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzątku. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do sałaty wraz z sokiem z cytryny, oliwą, kiełkami i sezamem. Gdy pomidory nasiąkną kroimy je na mniejsze części i dorzucamy do…
WIĘCEJ >Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami
Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…
WIĘCEJ >