fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Serek topiony z płatków owsianych

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc32a9473-e591-4869-8bf1-461d61b46fbc-1

Serek topiony z płatków owsianych

Przygotowanie

  • Płatki zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 15 minut.
  • Cebulę kroimy na mniejsza kawałki.
  • Przygotowujemy foremki – mogą to być plastikowe opakowania po innych produktach albo miseczki, filiżanki, które przelewamy zimną wodą lub suche smarujemy olejem kokosowym.
  • Do zalanych płatków dodajemy cebulę, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i sól.
  • Wszystko blendujemy kilka minut i przelewamy do garnka przez sitko lub pozostawiając w naszej masie resztki niezmiksowanych płatków.
  • Doprowadzamy do wrzenia stale mieszając. Dodajemy wtedy wybrane dodatki i ew. płatki drożdżowe, które nadają „serowy posmak”.
  • Rozlewamy masę do foremek i zostawiamy do ostygnięcia. 

Rady dietetyka

Taki serek to przede wszystkim alternatywa dla tych, którzy wykluczyli z diety serki topione ze sklepu, ale nadal tęsknią za ich smakiem i konsystencją. Nadal nie jest to jednak wartościowy „serek”, dlatego warto go włączać do diety jedynie od czasu od czasu dla urozmaicenia wrażeń smakowych, a nie korzyści zdrowotnych.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ szklanki płatków owsianych (55 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 szklanki wody (500 m)
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej (40 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny (12 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka grecka

Pomidory i ogórka myjemy i kroimy w kostkę Ser kroimy w kostkę Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy Dodajemy oliwę, oregano i sól do smaku, mieszamy

WIĘCEJ >

Sorbet morelowy

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia w którym będziemy…

WIĘCEJ >

Szparagi z łososiem na sałacie

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >