fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Słodko-kwaśne pulpety wołowe

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-266
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Słodko-kwaśne pulpety wołowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski wkładamy mięso, wybijamy jajo, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mielonej formujemy pulpety i układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Co ok. 5 minut obracamy pulpety na druga stronę
  • Papryki kroimy w słupki
  • Ananasa kroimy na kawałki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy paprykę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy ananasa wraz z sokiem, cukier, ocet, sos sojowy, przecier oraz wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Z piekarnika wyciągamy pulpety, polewamy sosem z patelni i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pulpetów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Ananas w puszce (225 g)
  • Woda (125 ml)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Papryka zielona (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gęsta zupa z szynką i grochem

Groch wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 6 godz. Po tym czasie groch odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki Seler kroimy na kawałki…

WIĘCEJ >

Cielęcina duszona w sosie cytrusowym

Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Plantanowe placki z karobem

Plantany obieramy ze skórki. Wszystkie składniki oprócz ostatniego wkładamy do blendera wysokoobrotowego i blendujemy. W masie zostaną nierozdrobnione kawałki plantana, ale to nie szkodzi. W cieście mają być widoczne drobinki plantana. Rozgrzewamy olej na patelni…

WIĘCEJ >

Rozgrzewająca zupa z kurczaka

Mięso kroimy w małą kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki Seler kroimy w plasterki Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co…

WIĘCEJ >