fbpx
logo
Szukaj
open close

Słodko-kwaśne pulpety wołowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c10462eab-bd2e-439b-ae08-f08f3eaeb4bc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Słodko-kwaśne pulpety wołowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski wkładamy mięso, wybijamy jajo, dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mielonej formujemy pulpety i układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Co ok. 5 minut obracamy pulpety na druga stronę
  • Papryki kroimy w słupki
  • Ananasa kroimy na kawałki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy paprykę i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy ananasa wraz z sokiem, cukier, ocet, sos sojowy, przecier oraz wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Z piekarnika wyciągamy pulpety, polewamy sosem z patelni i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pulpetów.

Pulpety możesz podawać z dodatkiem ryżu lub makaronu.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Ananas w puszce (225 g)
  • Woda (125 ml)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Papryka zielona (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy…

WIĘCEJ >

Golonka z dzika w kapuście duszonej

Obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce Boczek kroimy w drobną kostkę Golonki solimy, pieprzmy Cebulę mieszamy z kapustą, liściem i zielem i kładziemy na dnie wolnowaru Na kapustę kładziemy golonki Przykrywamy pokrywką Nastawiamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Sałatka z oliwkami

Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do szpinaku i oliwek. Posypujemy ziołami prowansalskimi i mieszamy z oliwą z oliwek

WIĘCEJ >

Krem z marchewki z papryką

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Czosnek oraz marchew obieramy i kroimy w plastry Por kroimy w półksiężyce Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)…

WIĘCEJ >