fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pulpety z indyka z żurawiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb3d75440-ed14-4990-81c0-2a7e1ace96dd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pulpety z indyka z żurawiną

Przygotowanie

  • Jajo wybijamy do miski i delikatnie roztrzepujemy
  • Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z jajem
  • Do miski z jajem dodajemy mięso, bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i całość dokładnie mieszamy rękami
  • Z masy mięsnej formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy i przenosimy na blachę
  • Do garnka wrzucamy żurawinę, dodajemy cukier i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy
  • Następnie przelewamy mieszankę mączną do garnka z żurawiną, mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pulpety i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony
  • Na talerze nakładamy mięso i polewamy sosem żurawinowym

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pulpetów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Żurawina suszona (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Woda (15 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jogurt naturalny z musem owocowym

Owoce umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitego musu Następnie mus owocowy przelewamy do miski (lub szklanki), a na wierzch nakładamy jogurt

WIĘCEJ >

Warzywa z cytrynową posypką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Cukinię kroimy w plastry Ze szparagów odcinamy końcówki Marchewki, cukinię i szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty (tak aby były miękkie, lecz nadal „chrupiące”)…

WIĘCEJ >

Skrzydełka musztardowe

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…

WIĘCEJ >

Sałatka z oliwkami

Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do szpinaku i oliwek. Posypujemy ziołami prowansalskimi i mieszamy z oliwą z oliwek

WIĘCEJ >