Pulpety z indyka z żurawiną
Pulpety z indyka z żurawiną
Przygotowanie
- Jajo wybijamy do miski i delikatnie roztrzepujemy
- Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z jajem
- Do miski z jajem dodajemy mięso, bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i całość dokładnie mieszamy rękami
- Z masy mięsnej formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy i przenosimy na blachę
- Do garnka wrzucamy żurawinę, dodajemy cukier i gotujemy przez ok. 10 minut
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy
- Następnie przelewamy mieszankę mączną do garnka z żurawiną, mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy pulpety i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony
- Na talerze nakładamy mięso i polewamy sosem żurawinowym
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pulpetów.
Autor
Lista składników
- Indyk mięso mielone (500 g)
- Cebula (105 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Żurawina suszona (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Woda (15 ml)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sorbet zakochanych
Banany obrać, pokroić w plasterki Włożyć do jakiegoś pudełka, które będzie miało proste dno, np. pudełko prostokątne lub małe litrowe wiaderko Wiśnie wydrylować i włożyć do innego pudełka z prostym dnem Owoce włożyć do zamrażarki…
WIĘCEJ >Owsianka z mlekiem roślinnym i z pestkami dyni
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy pestkami dyni
WIĘCEJ >Wołowina w sosie z zielonym pieprzem
Mięso kładziemy na talerzu, smarujemy tłuszczem, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 30 minut Do rondla wlewamy śmietanę i tabasco, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i rozgnieciony pieprz, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 5 minut…
WIĘCEJ >Kotleciki z babką jajowatą
Mięso ugniatamy z jajkiem, babką i przyprawami Formujemy 6 kotletów Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę Po około 10 – 15 minutach są gotowe
WIĘCEJ >