Pulpety z indyka i makaronu
Pulpety z indyka i makaronu
Przygotowanie
- Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 7 minut (aby zmiękł)
- Następnie makaron odcedzamy i kroimy nożycami kuchennymi na małe kawałki
- Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
- Chili z zieleniną drobno siekamy
- Do miski wkładamy mięso, dodajemy czosnek z imbirem i chili z zieleniną, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy rękami
- Dodajemy makaron i ponownie całość dokładnie mieszamy, a następnie wsadzamy miskę do lodówki na ok. 30 minut
- Po tym czasie wilgotnymi rękami nabieramy odrobinę masy i formujemy kulki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy pulpety i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony
- Usmażone pulpety przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypada 10 pulpetów.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pulpetów.
Autor
Lista składników
- Indyk mięso mielone (500 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (100 ml)
- Jajo kurze (51 g)
- Makaron ryżowy (50 g)
- Chili (20 g)
- Czosnek (10 g)
- Kolendra (świeża) (9 g)
- Imbir korzeń (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zielony krem z brokułu
Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy do garnka Do garnka dolewamy bulion oraz…
WIĘCEJ >Sos vinaigrette miodowy
Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy Wlewamy oliwę Dodajemy musztardę Dodajemy sól, pieprz Dodajemy miód Dodajemy ocet Miksujemy blenderem około 2 min Cały czas miksując dolewamy wodę Miksujemy jeszcze kilka sekund
WIĘCEJ >Chłodnik truskawkowy
Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku Usuwamy szypułki Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej) Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą Wstawiamy na palnik i grzejemy Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy…
WIĘCEJ >Zupa marchewkowa (na wywarze kostnym)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…
WIĘCEJ >