fbpx
logo
Szukaj
open close

Pulpety z indyka i makaronu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c725907e3-7c80-477b-90ad-c96a137e6229
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pulpety z indyka i makaronu

Przygotowanie

  • Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 7 minut (aby zmiękł)
  • Następnie makaron odcedzamy i kroimy nożycami kuchennymi na małe kawałki
  • Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
  • Chili z zieleniną drobno siekamy
  • Do miski wkładamy mięso, dodajemy czosnek z imbirem i chili z zieleniną, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy rękami
  • Dodajemy makaron i ponownie całość dokładnie mieszamy, a następnie wsadzamy miskę do lodówki na ok. 30 minut
  • Po tym czasie wilgotnymi rękami nabieramy odrobinę masy i formujemy kulki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pulpety i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony
  • Usmażone pulpety przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 10 pulpetów.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pulpetów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (500 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (100 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Makaron ryżowy (50 g)
  • Chili (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielony krem z brokułu

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy do garnka Do garnka dolewamy bulion oraz…

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette miodowy

Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy Wlewamy oliwę Dodajemy musztardę Dodajemy sól, pieprz Dodajemy miód Dodajemy ocet Miksujemy blenderem około 2 min Cały czas miksując dolewamy wodę Miksujemy jeszcze kilka sekund

WIĘCEJ >

Chłodnik truskawkowy

Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku Usuwamy szypułki Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej) Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą Wstawiamy na palnik i grzejemy Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa (na wywarze kostnym)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >