fbpx
logo
Szukaj
open close

Pulpety z indyka i makaronu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c725907e3-7c80-477b-90ad-c96a137e6229
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pulpety z indyka i makaronu

Przygotowanie

  • Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 7 minut (aby zmiękł)
  • Następnie makaron odcedzamy i kroimy nożycami kuchennymi na małe kawałki
  • Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
  • Chili z zieleniną drobno siekamy
  • Do miski wkładamy mięso, dodajemy czosnek z imbirem i chili z zieleniną, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy rękami
  • Dodajemy makaron i ponownie całość dokładnie mieszamy, a następnie wsadzamy miskę do lodówki na ok. 30 minut
  • Po tym czasie wilgotnymi rękami nabieramy odrobinę masy i formujemy kulki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pulpety i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony
  • Usmażone pulpety przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 10 pulpetów.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pulpetów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (500 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (100 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Makaron ryżowy (50 g)
  • Chili (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pulpety z indyka z żurawiną

Jajo wybijamy do miski i delikatnie roztrzepujemy Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z jajem Do miski z jajem dodajemy mięso, bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i całość dokładnie mieszamy rękami Z…

WIĘCEJ >

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię Na patelnię dodajemy przyprawy oraz posiekaną…

WIĘCEJ >

Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym

Dorsza oczyszczamy z ości, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przyprawy, posiekaną zieleninę, bułkę tartą, tłuszcz (masło) oraz wybijamy jajo i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy…

WIĘCEJ >

Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii

Grzyby dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie Mięso podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku (średnie dziurki) Marchew i pietruszkę zmielić Zmielone warzywa połączyć z mielonym mięsem Rozmaryn drobno…

WIĘCEJ >