fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pulpety z indyka i makaronu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c725907e3-7c80-477b-90ad-c96a137e6229
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pulpety z indyka i makaronu

Przygotowanie

  • Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 7 minut (aby zmiękł)
  • Następnie makaron odcedzamy i kroimy nożycami kuchennymi na małe kawałki
  • Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
  • Chili z zieleniną drobno siekamy
  • Do miski wkładamy mięso, dodajemy czosnek z imbirem i chili z zieleniną, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy rękami
  • Dodajemy makaron i ponownie całość dokładnie mieszamy, a następnie wsadzamy miskę do lodówki na ok. 30 minut
  • Po tym czasie wilgotnymi rękami nabieramy odrobinę masy i formujemy kulki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pulpety i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony
  • Usmażone pulpety przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 10 pulpetów.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pulpetów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (500 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (100 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Makaron ryżowy (50 g)
  • Chili (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż z oliwkami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Ugotowany ryż przenosimy do miski, dodajemy oliwki i mieszamy

WIĘCEJ >

Ryba gotowana na parze z ziołami

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Rybę wkładamy do miski żaroodpornej, która zmieści się w naczyniu do gotowania na parze Do miski z imbirem wlewamy sok z limonki oraz sos sojowy…

WIĘCEJ >

Ryż z dynią i miodem

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu)…

WIĘCEJ >

Sałatka z buraków z rzodkiewką

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Rzodkiewki kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Buraki obieramy (najlepiej jest w tym celu użyć rękawiczek, aby nie pobrudzić rąk) i kroimy w cienkie plasterki Następnie przenosimy buraki do…

WIĘCEJ >