fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Słoneczna sałatka owocowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c86cc67d0-0fe0-448d-b154-d4a1ef82a3aa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Słoneczna sałatka owocowa

Przygotowanie

  • Do rondla wlewamy wodę i sok z cytryny, dodajemy miód i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia się miodu, a następnie odkładamy rondel do ostygnięcia
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół
  • Ananasa kroimy na kawałki
  • Melony obieramy i kroimy w kostkę
  • Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki
  • Kulki winogrona kroimy na pół
  • Wszystkie owoce wrzucamy do miski i polewamy większą połową syropu
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godz.
  • Po tym czasie nakładamy sałatkę do misek i polewamy pozostałym sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Do sporządzenia tej sałatki możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Melon miodowy (360 g)
  • Melon kantalupa (315 g)
  • Woda (300 ml)
  • Ananas w puszce (250 g)
  • Truskawka (200 g)
  • Mandarynka (130 g)
  • Borówka (100 g)
  • Winogrono białe (75 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Mięta (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wieprzowina po marokańsku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy przyprawy (kmin, paprykę i pieprz) i smażymy przez ok. 1 minutę Dodajemy mięso…

WIĘCEJ >

Jagnięcina po irlandzku

Mięso kroimy w plastry Marchewki z ziemniakami obieramy i kroimy w cienkie plasterki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Na dnie naczynia żaroodpornego układamy mięso, a na nim plasterki marchewki i ziemniaków Do bulionu…

WIĘCEJ >

Pieczywo czosnkowe

Czosnek obieramy i siekamy Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (powinien być płynny, ale nie gorący) Dodajemy czosnek i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >

Piersi z kurczaka z warzywami

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w plastry Cukinię kroimy w plastry Zieleninę drobno siekamy Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę Rozgrzewamy patelnię grillową Mięso smarujemy tłuszczem (oliwą), kładziemy na patelnię i…

WIĘCEJ >