fbpx
logo
Szukaj
open close

Słoneczna sałatka owocowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c86cc67d0-0fe0-448d-b154-d4a1ef82a3aa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Słoneczna sałatka owocowa

Przygotowanie

  • Do rondla wlewamy wodę i sok z cytryny, dodajemy miód i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia się miodu, a następnie odkładamy rondel do ostygnięcia
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół
  • Ananasa kroimy na kawałki
  • Melony obieramy i kroimy w kostkę
  • Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki
  • Kulki winogrona kroimy na pół
  • Wszystkie owoce wrzucamy do miski i polewamy większą połową syropu
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godz.
  • Po tym czasie nakładamy sałatkę do misek i polewamy pozostałym sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Do sporządzenia tej sałatki możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Melon miodowy (360 g)
  • Melon kantalupa (315 g)
  • Woda (300 ml)
  • Ananas w puszce (250 g)
  • Truskawka (200 g)
  • Mandarynka (130 g)
  • Borówka (100 g)
  • Winogrono białe (75 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron konjac ze szpinakiem

Rozgrzewamy masło na patelni i dorzucamy do niego szpinak. Chwilę wszystko smażymy. Makaron konjac płuczemy pod zimną wodą, odsączamy, następnie dodajemy do szpinaku. Wszystko razem smażymy przez 5 minut, po czym zmniejszamy ogień i wbijamy…

WIĘCEJ >

Zupa tajska z kurczakiem i mango (na wywarze kostnym)

Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…

WIĘCEJ >

Makaron z wiosennymi warzywami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Pomidory kroimy na pół, usuwamy z nich pestki, a miąższ kroimy w kostkę i przenosimy do miski…

WIĘCEJ >

Pomidorowe bałwanki

Z pomidorów odcinamy „czapeczkę” czyli plaster z góry o grubości ok. 1 cm Następnie wydrążamy z pomidorów miąższ, a do wydrążonych dziur nakładamy twaróg i przykrywamy czapeczką Z mozzarelli wycinamy kawałki przypominające czapeczki i kładziemy…

WIĘCEJ >