Słoneczna sałatka owocowa
Słoneczna sałatka owocowa
Przygotowanie
- Do rondla wlewamy wodę i sok z cytryny, dodajemy miód i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia się miodu, a następnie odkładamy rondel do ostygnięcia
- Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół
- Ananasa kroimy na kawałki
- Melony obieramy i kroimy w kostkę
- Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki
- Kulki winogrona kroimy na pół
- Wszystkie owoce wrzucamy do miski i polewamy większą połową syropu
- Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godz.
- Po tym czasie nakładamy sałatkę do misek i polewamy pozostałym sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Do sporządzenia tej sałatki możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców.
Autor
Lista składników
- Melon miodowy (360 g)
- Melon kantalupa (315 g)
- Woda (300 ml)
- Ananas w puszce (250 g)
- Truskawka (200 g)
- Mandarynka (130 g)
- Borówka (100 g)
- Winogrono białe (75 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron konjac ze szpinakiem
Rozgrzewamy masło na patelni i dorzucamy do niego szpinak. Chwilę wszystko smażymy. Makaron konjac płuczemy pod zimną wodą, odsączamy, następnie dodajemy do szpinaku. Wszystko razem smażymy przez 5 minut, po czym zmniejszamy ogień i wbijamy…
WIĘCEJ >Zupa tajska z kurczakiem i mango (na wywarze kostnym)
Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…
WIĘCEJ >Makaron z wiosennymi warzywami
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Pomidory kroimy na pół, usuwamy z nich pestki, a miąższ kroimy w kostkę i przenosimy do miski…
WIĘCEJ >Pomidorowe bałwanki
Z pomidorów odcinamy „czapeczkę” czyli plaster z góry o grubości ok. 1 cm Następnie wydrążamy z pomidorów miąższ, a do wydrążonych dziur nakładamy twaróg i przykrywamy czapeczką Z mozzarelli wycinamy kawałki przypominające czapeczki i kładziemy…
WIĘCEJ >