fbpx
logo
Szukaj
open close

Smażone serca karczochów z szałwią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfd88ab70-e368-4b79-bee7-a940ca2d3653
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Smażone serca karczochów z szałwią

Przygotowanie

  • Z karczochów odrywamy łodygi razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami
  • Następnie odcinamy z karczochów górną część płatków do połowy wysokości kwiatu
  • Karczochy obieramy z zewnętrznych twardych listków, a pozostałe płatki rozchylamy nożem i odcinamy je wraz z podstawą karczocha
  • Z górnej części karczochów wykrawamy kolczaste płatki, a następnie łyżeczką wyskrobujemy włochate włókna
  • Wydrążone serca karczochów nacieramy cytryną, aby nie ściemniały
  • Następnie serca karczochów kroimy wzdłuż na kawałki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy karczochy, dodajemy szałwię, skrapiamy winem i bulionem, posypujemy przyprawami, mieszamy i smażymy przez ok. 5-10 minut (do momentu, aż karczochy będą miękkie)
  • Karczochy nakładamy na talerz, polewamy sosem ze smażenia i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z karczochami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Karczoch (świeży) (950 g)
  • Wino białe wytrawne (50 ml)
  • Bulion mięsny (50 ml)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Szałwia (świeża) (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Duszone karczochy z marchewką

Łodygi karczochów odrywamy razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami Z każdego karczocha usuwamy twarde, zewnętrzne listki i odcinamy równo (…)

WIĘCEJ >

Karczochy z parmezanem

Łodygi karczochów odrywamy razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami Z każdego karczocha usuwamy twarde, zewnętrzne listki i odcinamy podstawę (…)

WIĘCEJ >

Karczochy po grecku

Łodygi karczochów odrywamy razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami Z każdego karczocha usuwamy twarde zewnętrzne listki i odcinamy równo (…)

WIĘCEJ >

Jagnięcina z karczochami

Mięso dzielimy na porcję, dokładnie płuczemy i osuszamy Następnie nacieramy mięso przyprawami (solą i pieprzem), wkładamy do szklanego naczynia i (…)

WIĘCEJ >

Dip z karczochami i szpinakiem

Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę. Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekać, aż (…)

WIĘCEJ >