Smażone serca karczochów z szałwią
Smażone serca karczochów z szałwią
Przygotowanie
- Z karczochów odrywamy łodygi razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami
- Następnie odcinamy z karczochów górną część płatków do połowy wysokości kwiatu
- Karczochy obieramy z zewnętrznych twardych listków, a pozostałe płatki rozchylamy nożem i odcinamy je wraz z podstawą karczocha
- Z górnej części karczochów wykrawamy kolczaste płatki, a następnie łyżeczką wyskrobujemy włochate włókna
- Wydrążone serca karczochów nacieramy cytryną, aby nie ściemniały
- Następnie serca karczochów kroimy wzdłuż na kawałki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy karczochy, dodajemy szałwię, skrapiamy winem i bulionem, posypujemy przyprawami, mieszamy i smażymy przez ok. 5-10 minut (do momentu, aż karczochy będą miękkie)
- Karczochy nakładamy na talerz, polewamy sosem ze smażenia i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z karczochami.
Autor
Lista składników
- Karczoch (świeży) (950 g)
- Wino białe wytrawne (50 ml)
- Bulion mięsny (50 ml)
- Cytryna (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Szałwia (świeża) (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Duszone karczochy z marchewką
Łodygi karczochów odrywamy razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami Z każdego karczocha usuwamy twarde, zewnętrzne listki i odcinamy równo podstawę karczochów oraz górną część listków do ok. 2/3 wysokości kwiatu Cytrynę kroimy na pół…
WIĘCEJ >Karczochy z parmezanem
Łodygi karczochów odrywamy razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami Z każdego karczocha usuwamy twarde, zewnętrzne listki i odcinamy podstawę karczochów oraz górną część listków do ok. 2/3 wysokości kwiatu Do miski nalewamy zimną wodę,…
WIĘCEJ >Karczochy po grecku
Łodygi karczochów odrywamy razem z przylegającymi do nich włochatymi włóknami Z każdego karczocha usuwamy twarde zewnętrzne listki i odcinamy równo podstawę karczochów oraz górną część listków do ok. 2/3 wysokości kwiatu Do miski nalewamy zimną…
WIĘCEJ >Jagnięcina z karczochami
Mięso dzielimy na porcję, dokładnie płuczemy i osuszamy Następnie nacieramy mięso przyprawami (solą i pieprzem), wkładamy do szklanego naczynia i posypujemy posiekaną zieleniną (rozmarynem i tymiankiem) Karczochy odsączamy z zalewy i obkładamy nimi mięso Czosnek…
WIĘCEJ >