Smoothie miseczkowe „Słony karmel”
Smoothie miseczkowe „Słony karmel”
Przygotowanie
- Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
- Przelewamy do miseczki i ozdabiamy wedle uznania np. orzechami, gorzką czekoladą.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia i nietolerancji – w tym celu zajrzyj w piktogramy opisujący każdy przepis.
Uwagi
Czekoladę do dekoracji możemy zrobić sami – mieszając rozpuszczony olej kokosowy z kakao i rozprowadzając małą łyżeczką po smoothie.
Jeżeli chcemy wyraźniejszy smak solonego karmelu, możemy użyć większej ilości soli.
Autor
Lista składników
- 150 g ryżu jaśminowego
- 1 szklanka mleka migdałowego lub kokosowego (220 ml)
- 1 garść suszonych daktyli namoczonych w gorącej wodzie (45 g)
- 1 banan (120 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Opcjonalnie: orzechy, czekolada >85% do dekoracji
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Migdałowa kasza jaglana z truskawkami
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i ziarenkami z laski wanilii. Przelewamy do szklanki. Z truskawek usuwamy szypułki. Miksujemy je na gładki…
WIĘCEJ >Kluski śląskie z boczkiem
Boczek kroimy w drobną kostkę i smaży na małym ogniu przez około pół godziny. Chcemy, żeby tłuszcz wytapiał się wolno. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przypalił. Miskę stawiamy na wadze i przeciskamy do…
WIĘCEJ >Pasta brokułowo – kokosowa
Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można dodać natkę pietruszki, koperek itp.
WIĘCEJ >