fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Smoothie miseczkowe „Słony karmel”

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2b226539-62db-442f-9316-347ea50573ba-1

Smoothie miseczkowe „Słony karmel”

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
  • Przelewamy do miseczki i ozdabiamy wedle uznania np. orzechami, gorzką czekoladą.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia i nietolerancji – w tym celu zajrzyj w piktogramy opisujący każdy przepis.

Uwagi

Czekoladę do dekoracji możemy zrobić sami – mieszając rozpuszczony olej kokosowy z kakao i rozprowadzając małą łyżeczką po smoothie.

Jeżeli chcemy wyraźniejszy smak solonego karmelu, możemy użyć większej ilości soli.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g ryżu jaśminowego
  • 1 szklanka mleka migdałowego lub kokosowego (220 ml)
  • 1 garść suszonych daktyli namoczonych w gorącej wodzie (45 g)
  • 1 banan (120 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Opcjonalnie: orzechy, czekolada >85% do dekoracji

Potrzebny sprzęt

Blender, Miska
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placuszki kasztanowe z truskawkami

Najpierw przygotowujemy ciasto na placki Przesiewamy mąkę przez sitko Roztrzepujemy jajka rózgą lub widelcem Mieszamy jajka z mąką i taką ilością wody, by uzyskać gładkie, płynne (jednak gęstsze od naleśnikowego) ciasto Truskawki kroimy w plasterki. Najlepiej…

WIĘCEJ >

Prosta pasta z awokado

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…

WIĘCEJ >

Mus bananowy z sosem malinowym

Banany obieramy i miksujemy w jakimś naczyniu Dododajemy nasiona chia Wyciskamy sok z cytryny Mieszamy i napełniamy pucharki/szklanki Wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Sos malinowy: Maliny wkładamy do garnuszka Podgrzewamy aż się rozpuszczą i…

WIĘCEJ >

Wątróbka wieprzowa w pomarańczach

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2…

WIĘCEJ >