Soczewica po indyjsku
Soczewica po indyjsku
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i szpikujemy goździkami
- Marchewki obieramy i kroimy na pół
- Do garnka wkładamy cebulę, 1/7 ilości marchewek, przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, tymianek i natkę) oraz soczewicę i zalewamy wodą (tak, aby pokryła ona zawartość garnka)
- Następnie doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40-45 minut (do miękkości soczewicy)
- Po tym czasie wyciągamy z garnka cebulę, marchewkę i przyprawy, a soczewicę odcedzamy
- Pozostałe marchewki kroimy w plasterki i gotujemy na parze przez ok. 15 minut
- Następnie przenosimy marchewki do miksera, dolewamy bulion i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
- Zawartość miksera przelewamy do garnka, dodajemy przyprawy (curry) oraz pastę i dokładnie mieszamy
- Dodajemy soczewicę i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut
- Do rondla wlewamy jogurt i lekko podgrzewamy
- Soczewicę przenosimy do miski, dodajemy jogurt i szybko mieszamy
- Na koniec całość posypujemy posiekaną zieleniną (kolendrą)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem soczewicy.
Autor
Lista składników
- Soczewica zielona – ziarno (500 g)
- Marchew (300 g)
- Jogurt naturalny (180 g)
- Bulion mięsny (150 ml)
- Cebula (105 g)
- Curry w proszku (6 g)
- Pasta paprykowa ostra (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Goździk (1 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Tymianek (świeży) (1 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (1 g)
- Kolendra (świeża) (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Zupa dyniowa z soczewicą
Cebulę obieramy i drobno siekamy W moździerzu ucieramy na pył przyprawy (kardamon) Marchew z dynią obieramy i kroimy w kostkę (z dyni usuwamy pestki) W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i przyprawy (kardamon, kolendrę, kmin…
WIĘCEJ >Zapiekanka pasterska z soczewicą
Zapiekanka pasterska Soczewicę przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, po czym przenosimy do garnka Dolewamy wodę (na 100 g soczewicy 250 ml wody) i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok….
WIĘCEJ >Zupa z marchwi i soczewicy
Do miski wsypujemy soczewicę, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 30 minut Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchewki obieramy i kroimy w plasterki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny z soczewicą
W garnku zagotowujemy osoloną wodę Marchewki z dynią obieramy i kroimy na kawałki Do wrzącej wody wrzucamy marchew i gotujemy przez ok. 5 minut Dodajemy dynię i gotujemy razem przez ok. 5 minut, a następnie…
WIĘCEJ >