fbpx
logo
Szukaj
open close

Soczewica po indyjsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc2ea04eb-5209-4ae9-90bd-e4ccd4080640
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Soczewica po indyjsku

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i szpikujemy goździkami
  • Marchewki obieramy i kroimy na pół
  • Do garnka wkładamy cebulę, 1/7 ilości marchewek, przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, tymianek i natkę) oraz soczewicę i zalewamy wodą (tak, aby pokryła ona zawartość garnka)
  • Następnie doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40-45 minut (do miękkości soczewicy)
  • Po tym czasie wyciągamy z garnka cebulę, marchewkę i przyprawy, a soczewicę odcedzamy
  • Pozostałe marchewki kroimy w plasterki i gotujemy na parze przez ok. 15 minut
  • Następnie przenosimy marchewki do miksera, dolewamy bulion i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • Zawartość miksera przelewamy do garnka, dodajemy przyprawy (curry) oraz pastę i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy soczewicę i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut
  • Do rondla wlewamy jogurt i lekko podgrzewamy
  • Soczewicę przenosimy do miski, dodajemy jogurt i szybko mieszamy
  • Na koniec całość posypujemy posiekaną zieleniną (kolendrą)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem soczewicy.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Soczewica zielona – ziarno (500 g)
  • Marchew (300 g)
  • Jogurt naturalny (180 g)
  • Bulion mięsny (150 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Curry w proszku (6 g)
  • Pasta paprykowa ostra (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Goździk (1 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Tymianek (świeży) (1 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (1 g)
  • Kolendra (świeża) (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Zupa dyniowa z soczewicą

Cebulę obieramy i drobno siekamy W moździerzu ucieramy na pył przyprawy (kardamon) Marchew z dynią obieramy i kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Zapiekanka pasterska z soczewicą

Zapiekanka pasterska Soczewicę przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, po czym przenosimy do garnka Dolewamy wodę (na (…)

WIĘCEJ >

Zupa z marchwi i soczewicy

Do miski wsypujemy soczewicę, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 30 minut Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchewki (…)

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny z soczewicą

W garnku zagotowujemy osoloną wodę Marchewki z dynią obieramy i kroimy na kawałki Do wrzącej wody wrzucamy marchew i gotujemy (…)

WIĘCEJ >

Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy, marchew ścieramy na średnich (…)

WIĘCEJ >