Zapiekanka pasterska z soczewicą
Zapiekanka pasterska z soczewicą
Przygotowanie
Zapiekanka pasterska
- Soczewicę przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, po czym przenosimy do garnka
- Dolewamy wodę (na 100 g soczewicy 250 ml wody) i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości), po czym odcedzamy
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Seler drobno siekamy
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy marchew, seler, ugotowaną soczewicę, przecier i wszystkie przyprawy (poza solą i pieprzem), mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości wszystkich składników)
- Dodajemy pozostałe przyprawy i mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Masę soczewicowo-warzywną przenosimy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy ją purée ziemniaczano-brokułowym i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
Purée
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (tak aby był miękki, ale nie stracił koloru), a następnie odcedzamy
- Ziemniaki z brokułami łączymy, dodajemy przyprawy i ugniatamy na purée
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
Zapiekanka pasterska
- Przecier pomidorowy (300 g)
- Soczewica zielona – ziarno (200 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (90 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Koper (świeży) (6 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Bazylia suszona (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Tymianek suszony (0.5 g)
- Ziele angielskie – ziarno (0.5 g)
Purée
- Ziemniak (450 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Owocowe palmy
Marchew obieramy, kroimy na plaster, a plastra wycinamy słoneczko Kiwi obieramy i kroimy na pół plastry Banana obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plastry Pomarańczę kroimy na pół plastry Wszystkie składniki układamy na…
WIĘCEJ >Zupa zimowa z dyni
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Myjemy i kroimy pozostałe warzywa Zagotowujemy bulion mięsny i dodajemy wszystkie warzywa Gotujemy je przez 30 min, następnie miksujemy blenderem
WIĘCEJ >Egg coffee
Oddzielone dokładnie żółtka wrzucamy do miski, dosypujemy słodzidło (jeśli używamy) i ubijamy mikserem jak kogel mogel. Gdy żółtka przebiorą jaśniejszy kolor i utworzą piankę, dodajemy łyżkę śmietanki kokosowej i dalej miksujemy. Zaparzamy kawę jak lubimy…
WIĘCEJ >Risotto z kaszy jaglanej z krewetkami
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę oliwy) Dolewamy odrobinę wody, wrzucamy cebulę i dusimy przez ok. 3-4 minuty Czosnek obieramy, 2/3 ilości przeciskamy przez praskę, wrzucamy na patelnię i dusimy…
WIĘCEJ >