fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka pasterska z soczewicą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce99d63f9-6184-4743-8dc8-5d6d21105607
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka pasterska z soczewicą

Przygotowanie

Zapiekanka pasterska

  • Soczewicę przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, po czym przenosimy do garnka
  • Dolewamy wodę (na 100 g soczewicy 250 ml wody) i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości), po czym odcedzamy
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Seler drobno siekamy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchew, seler, ugotowaną soczewicę, przecier i wszystkie przyprawy (poza solą i pieprzem), mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości wszystkich składników)
  • Dodajemy pozostałe przyprawy i mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Masę soczewicowo-warzywną przenosimy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy ją purée ziemniaczano-brokułowym i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut

Purée

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (tak aby był miękki, ale nie stracił koloru), a następnie odcedzamy
  • Ziemniaki z brokułami łączymy, dodajemy przyprawy i ugniatamy na purée

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Zapiekanka pasterska

  • Przecier pomidorowy (300 g)
  • Soczewica zielona – ziarno (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (90 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Bazylia suszona (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (0.5 g)

Purée

  • Ziemniak (450 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Garnek - mały, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ulubione smoothie z jarmużem i jabłkami

Jarmuż drobniej siekamy Jabłka kroimy na kawałki i usuwamy gniazda nasienne Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i obieramy Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy na jednolite smoothie

WIĘCEJ >

Roladka z dorsza i łososia z warzywami gotowanymi duszonymi na maśle klarowanym

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Dorsza i łososia solimy i pieprzymy Kładziemy dorsza skórą w dół na desce i na środek kładziemy łososia Zawijamy dorsza wokoło łososia Spinamy wykałaczką żeby się roladka…

WIĘCEJ >

Koktajl tropikalny z lodami

Mango obieramy i kroimy na kawałki (pestkę usuwamy) Banany obieramy i kroimy na kawałki Owoce wkładamy do naczynia płaskiego, a następnie do zamrażarki na ok. 30 minut (aby się dobrze schłodziły, lecz nie zamroziły) Do…

WIĘCEJ >

Żeberka z dzika z wolnowaru w warzywach

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >