fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka pasterska z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-25
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka pasterska z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i grillujemy z każdej strony przez ok. 6-8 minut
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Seler kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso kroimy na kawałki
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 tłuszczu (masła)
  • Wrzucamy cebulę, marchew oraz seler i smażymy przez ok. 5 minut
  • Warzywa oprószamy mąką i mieszamy
  • Patelnię ściągamy z kuchenki, stopniowo dolewamy bulion, cały czas mieszając
  • Następnie stawiamy patelnię z powrotem na kuchenkę i podgrzewamy przez ok. 5 minut, aż zawartość patelni zgęstnieję
  • Dodajemy mięso i mieszamy, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka, dodajemy pozostały tłuszcz oraz śmietanę i tłuczemy na gładką masę, którą następnie nakładamy na mięso
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (900 g)
  • Ziemniak (800 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (100 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Masło (80 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka ze szpinakiem i pomarańczami

Z grochu odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy Pomarańczę obieramy i usuwamy z nich jak najwięcej białego włókna Następnie kroimy pomarańczę nad miską,…

WIĘCEJ >

Pasztet z grzybami

Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc Rano zmieniamy wodę i zostawiamy jeszcze przez 1 godz. Cebulę, wątróbkę, namoczone grzyby i karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa Wlewamy do masy mielonej bulion, dodajemy…

WIĘCEJ >

Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w rozpuszczonym oleju kokosowym z rozmarynem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do…

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką

Pasztet: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godziny Wyjmujemy mięso i warzywa żeby…

WIĘCEJ >