Soczewica z szalotką
Soczewica z szalotką
Przygotowanie
Soczewica z szalotką
- Szalotki obieramy i gotujemy na parze przez ok. 10-15 minut (do miękkości)
- Po tym czasie szalotki odsączamy i odkładamy do ostygnięcia
- Ostygnięte szalotki kroimy w cienkie plasterki
- Czosnek i cebulę obieramy
- Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy i przenosimy do garnka
- Dodajemy czosnek z cebulą i przyprawy (liść laurowy, tymianek i natkę pietruszki), zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1 godz.
- Marchewki obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka z soczewicą ok. 15 minut przed końcem jej gotowania
- Garnek ściągamy z kuchenki i wyciągamy z niego cebulę, czosnek i przyprawy
- Soczewicę i marchewkę odcedzamy, przenosimy do miski i odkładamy do ostygnięcia
- Dodajemy winegret oraz szalotkę i całość dokładnie mieszamy
Winegret
- Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem soczewicy.
Autor
Lista składników
Soczewica z szalotką
- Soczewica zielona – ziarno (200 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (90 g)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (60 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Tymianek (świeży) (1 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (1 g)
Winegret
- Woda (10 ml)
- Ocet balsamiczny (8 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Gulasz wołowy z soczewicą
Mięso kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Chili kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i kroimy w plasterki W rondlu rozgrzewamy 1/3 ilości…
WIĘCEJ >Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3 minuty Dodajemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i podgrzewamy przez ok. 1 minutę Dodajemy soczewicę…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny z soczewicą
W garnku zagotowujemy osoloną wodę Marchewki z dynią obieramy i kroimy na kawałki Do wrzącej wody wrzucamy marchew i gotujemy przez ok. 5 minut Dodajemy dynię i gotujemy razem przez ok. 5 minut, a następnie…
WIĘCEJ >Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą
Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy…
WIĘCEJ >