fbpx
Szukaj
open close

Soczewica z szalotką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd3841360-3abe-46c4-86da-48e443f13164
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Soczewica z szalotką

Przygotowanie

Soczewica z szalotką

  • Szalotki obieramy i gotujemy na parze przez ok. 10-15 minut (do miękkości)
  • Po tym czasie szalotki odsączamy i odkładamy do ostygnięcia
  • Ostygnięte szalotki kroimy w cienkie plasterki
  • Czosnek i cebulę obieramy
  • Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy i przenosimy do garnka
  • Dodajemy czosnek z cebulą i przyprawy (liść laurowy, tymianek i natkę pietruszki), zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1 godz.
  • Marchewki obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka z soczewicą ok. 15 minut przed końcem jej gotowania
  • Garnek ściągamy z kuchenki i wyciągamy z niego cebulę, czosnek i przyprawy
  • Soczewicę i marchewkę odcedzamy, przenosimy do miski i odkładamy do ostygnięcia
  • Dodajemy winegret oraz szalotkę i całość dokładnie mieszamy

Winegret

  • Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dodatkiem soczewicy.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Soczewica z szalotką

  • Soczewica zielona – ziarno (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (90 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (60 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Tymianek (świeży) (1 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (1 g)

Winegret

  • Woda (10 ml)
  • Ocet balsamiczny (8 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gulasz wołowy z soczewicą

Mięso kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Chili (…)

WIĘCEJ >

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3 (…)

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny z soczewicą

W garnku zagotowujemy osoloną wodę Marchewki z dynią obieramy i kroimy na kawałki Do wrzącej wody wrzucamy marchew i gotujemy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą

Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne (…)

WIĘCEJ >

Brzydka pasta z soczewicy

Soczewicę gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy lub dusimy w bulionie albo w rozdrobnionym (…)

WIĘCEJ >