Sorbet ananasowy z miętą
Sorbet ananasowy z miętą
Przygotowanie
- Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki
- Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż cukier się rozpuści i utworzy syrop)
- Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy
- Do miski wlewamy sok z ananasa, dodajemy ananasa oraz syrop z cukru i całość dokładnie mieszamy
- Następnie wkładamy miskę do zamrażarki na ok. 1 godz.
- Zawartość miski przenosimy do blendera, dodajemy kostki lodu i blendujemy do momentu otrzymania gęstej, gładkiej masy
- Dodajemy miętę i jeszcze chwilę blendujemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sorbetów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Sok z ananasa 100% (400 g)
- Ananas w puszce (100 g)
- Cukier trzcinowy (60 g)
- Woda (45 ml)
- Mięta (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kokosowe kwadraciki serowe
Wszystkie składniki (poza mąką) wkładamy do miski i dokładnie miksujemy Mąkę przesiewamy przez sitko do miski z masą i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C Formę smarujemy tłuszczem Do formy przelewamy masę…
WIĘCEJ >Frittata z kurczakiem i szparagami
Mięso gotujemy we wrzącej wodzie pod przykryciem przez ok. 30 minut Ze szparagów odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-10 minut, a następnie odcedzamy Zieleninę drobno siekamy Cebulę…
WIĘCEJ >Owsianka z brzoskwinią i migdałami
Do garnka wsypujemy płatki oraz cukier, dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości płatków) Brzoskwinię kroimy w kostkę (pestkę usuwamy) Owsiankę przenosimy do misek, a…
WIĘCEJ >Filety z tofu panierowane w orzechach
Tofu kroimy na „filety” o grubości ok. 1 cm. Jeśli dysponujemy tofu naturalnym to odkładamy je do sosu sojowego, żeby nabrały słonego smaku. W tym czasie drobno siekamy orzechy i mieszamy je z sezamem. Następnie obie…
WIĘCEJ >