Sorbet bananowy i gruszkowy
Sorbet bananowy i gruszkowy
Przygotowanie
- Obieramy banany i kroimy w 1 cm plastry
- Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
- Pokrojone owoce wkładamy osobno w miseczki i wkładamy do zamrażarki na 8 godz.
- Wyjmujemy owoce z zamrażarki odstawiamy na stole na 20 min
- Sprawdzamy nożykiem, czy da się go wbić w zamrożone owoce, jeśli jest problem, to czekamy jeszcze z 10 min
- Owoce wkładamy osobno w dwa naczynia w których będziemy blendować
- Na każde owoce wyciskamy po ¼ cytryny
- Blendujemy na gładką masę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia sorbetów.
Autor
Lista składników
- Gruszka (260 g)
- Banan (świeży) (240 g)
- Cytryna (40 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pierś kaczki duszona w gruszkach z brukselką i marchewką na masełku
Pierś kaczą kładziemy na desce skórą do góry i nacinamy nożem skórę w kratkę Solimy i pieprzymy mięso z obu stron Gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek Obieramy marchewkę i czyścimy brukselkę…
WIĘCEJ >Pasta marchewkowo-daktylowa
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach Daktyle kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy cebulę przez 2-3 min Dodajemy marchewkę i daktyle Podsmażamy…
WIĘCEJ >Gołąbki z jelenia w sosie grzybowym
Gołąbki: Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą Gotujemy 10 min i odcedzamy na sicie Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w…
WIĘCEJ >Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki
Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i…
WIĘCEJ >