Souvlaki z kurczaka
Souvlaki z kurczaka
Przygotowanie
- Mięso kroimy w paski i przenosimy do miski
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem
- Dodajemy jogurt, dolewamy sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Po tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową, którą delikatnie smarujemy tłuszczem
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
- Pomidory kroimy w plastry
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Oliwki i zieleninę drobno siekamy
- Chlebki kroimy na pół (dzięki temu z jednego chlebka otrzymamy dwie kieszonki) i nakładamy do nich pomidory, cebulę, oliwki, mięso, zieleninę oraz pokruszony ser
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Do chlebków możesz dodać więcej, ulubionych warzyw np. sałatę i opcjonalnie możesz polać chlebki z wierzchu jogurtem.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (500 g)
- Pomidor (340 g)
- Pita (280 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Jogurt naturalny (100 g)
- Ser feta (100 g)
- Oliwki czarne (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.