Śródziemnomorskie pierożki
Śródziemnomorskie pierożki
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Papryki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę
- Cukinię kroimy w drobną kostkę
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy paprykę oraz cukinię i podsmażamy przez ok. 5 minut (podsmażamy do momentu, aż warzywa zmiękną i lekko zbrązowieją)
- Dodajemy zieleninę, mieszamy przez ok. 1 minutę i ściągamy patelnię z kuchenki
- Patelnię odstawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy pesto, kruszymy fetę i dokładnie mieszamy
- Ciasto rozmrażamy ok. 20 minut, aż lekko zmięknie
- Następnie wycinamy z ciasta kółka o średnicy ok. 6-8 cm
- Na środek każdego kółka nakładamy po 2 łyżki farszu, po czym zaginamy ciasto i zlepiamy jego brzegi, formując pierożki
- Pierożki kładziemy na blachę i pieczemy przez ok. 20 minut, aby ciasto nabrało złocistego koloru
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 pierożki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (300 g)
- Ciasto francuskie (300 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Ser feta (100 g)
- Pesto czerwone (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb bananowy
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę Miksujemy 10 sekund Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek Dodajemy sok…
WIĘCEJ >Kuskus śniadaniowy
Kuskus wsypujemy do garnka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut Na patelni roztapiamy tłuszcz, dodajemy kuskus z sezamem i podsmażamy przez ok. 3 minuty Banana kroimy w plastry i dodajemy na patelnię Na…
WIĘCEJ >Sałatka ziemniaczana z musztardowym sosem
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do miski wlewamy tłuszcz, ocet i sok z cytryny, dodajemy…
WIĘCEJ >Babeczki cytrynowo-jogurtowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Foremki do babeczek lekko smarujemy tłuszczem Do rondla wkładamy tłuszcz, dodajemy miód, stawiamy na kuchenkę (na średni ogień) i podgrzewamy przez ok. 5 minut Gdy tłuszcz się całkowicie…
WIĘCEJ >