fbpx
logo
Szukaj
open close

Śródziemnomorskie pierożki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c001254bf-63e9-48fd-8d27-6b838d79a38c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Śródziemnomorskie pierożki

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Papryki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę
  • Cukinię kroimy w drobną kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy paprykę oraz cukinię i podsmażamy przez ok. 5 minut (podsmażamy do momentu, aż warzywa zmiękną i lekko zbrązowieją)
  • Dodajemy zieleninę, mieszamy przez ok. 1 minutę i ściągamy patelnię z kuchenki
  • Patelnię odstawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy pesto, kruszymy fetę i dokładnie mieszamy
  • Ciasto rozmrażamy ok. 20 minut, aż lekko zmięknie
  • Następnie wycinamy z ciasta kółka o średnicy ok. 6-8 cm
  • Na środek każdego kółka nakładamy po 2 łyżki farszu, po czym zaginamy ciasto i zlepiamy jego brzegi, formując pierożki
  • Pierożki kładziemy na blachę i pieczemy przez ok. 20 minut, aby ciasto nabrało złocistego koloru

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 pierożki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Ciasto francuskie (300 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Pesto czerwone (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Udka drobiowe gotowane

Udka myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, tak, aby wywar delikatnie bulgotał Mięso gotujemy minimum 2-3 godziny Po tym czasie wyciągamy mięso z wody i oddzielamy od…

WIĘCEJ >

Ozorki w sosie grzybowym

Ozorki Ozór płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do garnka z ozorem Wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy przez…

WIĘCEJ >

Nachos z grillowanym kurczakiem

Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy…

WIĘCEJ >

Smoothie z sałaty i natki pietruszki

Jabłko oraz banana obieramy i kroimy na kawałki Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy na jednolitą konsystencję

WIĘCEJ >