fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Śródziemnomorskie pierożki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c001254bf-63e9-48fd-8d27-6b838d79a38c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Śródziemnomorskie pierożki

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Papryki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę
  • Cukinię kroimy w drobną kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy paprykę oraz cukinię i podsmażamy przez ok. 5 minut (podsmażamy do momentu, aż warzywa zmiękną i lekko zbrązowieją)
  • Dodajemy zieleninę, mieszamy przez ok. 1 minutę i ściągamy patelnię z kuchenki
  • Patelnię odstawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy pesto, kruszymy fetę i dokładnie mieszamy
  • Ciasto rozmrażamy ok. 20 minut, aż lekko zmięknie
  • Następnie wycinamy z ciasta kółka o średnicy ok. 6-8 cm
  • Na środek każdego kółka nakładamy po 2 łyżki farszu, po czym zaginamy ciasto i zlepiamy jego brzegi, formując pierożki
  • Pierożki kładziemy na blachę i pieczemy przez ok. 20 minut, aby ciasto nabrało złocistego koloru

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 pierożki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Ciasto francuskie (300 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Pesto czerwone (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb bananowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę Miksujemy 10 sekund Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek Dodajemy sok…

WIĘCEJ >

Kuskus śniadaniowy

Kuskus wsypujemy do garnka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut Na patelni roztapiamy tłuszcz, dodajemy kuskus z sezamem i podsmażamy przez ok. 3 minuty Banana kroimy w plastry i dodajemy na patelnię Na…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z musztardowym sosem

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do miski wlewamy tłuszcz, ocet i sok z cytryny, dodajemy…

WIĘCEJ >

Babeczki cytrynowo-jogurtowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Foremki do babeczek lekko smarujemy tłuszczem Do rondla wkładamy tłuszcz, dodajemy miód, stawiamy na kuchenkę (na średni ogień) i podgrzewamy przez ok. 5 minut Gdy tłuszcz się całkowicie…

WIĘCEJ >