fbpx
logo
Szukaj
open close

Śródziemnomorskie pierożki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c001254bf-63e9-48fd-8d27-6b838d79a38c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Śródziemnomorskie pierożki

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Papryki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę
  • Cukinię kroimy w drobną kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy paprykę oraz cukinię i podsmażamy przez ok. 5 minut (podsmażamy do momentu, aż warzywa zmiękną i lekko zbrązowieją)
  • Dodajemy zieleninę, mieszamy przez ok. 1 minutę i ściągamy patelnię z kuchenki
  • Patelnię odstawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy pesto, kruszymy fetę i dokładnie mieszamy
  • Ciasto rozmrażamy ok. 20 minut, aż lekko zmięknie
  • Następnie wycinamy z ciasta kółka o średnicy ok. 6-8 cm
  • Na środek każdego kółka nakładamy po 2 łyżki farszu, po czym zaginamy ciasto i zlepiamy jego brzegi, formując pierożki
  • Pierożki kładziemy na blachę i pieczemy przez ok. 20 minut, aby ciasto nabrało złocistego koloru

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 pierożki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Ciasto francuskie (300 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Pesto czerwone (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieróg kornwalijski

Mąkę wsypujemy do robota kuchennego i stopniowo dodajemy tłuszcz (masło), nie wyłączając urządzenia Dolewamy zimną wodę i mieszamy Stolnicę podsypujemy (…)

WIĘCEJ >

Pierogi z ricottą i orzechami

Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy 1/4 ilości zieleniny drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski (…)

WIĘCEJ >

Pieczone pierogi z warzywami

Ser ścieramy na drobnych oczkach do miski Dodajemy mąkę, sól oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Dolewamy wodę i zagniatamy (…)

WIĘCEJ >

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  (…)

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z grzybami

Farsz: Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (…)

WIĘCEJ >