fbpx
logo
Szukaj
open close

Stek z dziczyzny z ratatuille

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0d765959-3cc4-49d1-b1d2-cf28d53c31d9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Stek z dziczyzny z ratatuille

Przygotowanie

  • Jeden kotlet powinien ważyć ok. 125 g
  • Kotlety wkładamy między dwa arkusze papieru i delikatnie rozwałkowujemy
  • Następnie posypujemy mięso przyprawami (solą i pieprzem) i wcieramy połowę tłuszcz
  • Czosnek z cebulą obieramy i drobno siekamy
  • Dymki kroimy w plasterki
  • Paprykę kroimy w paski (pestki usuwamy)
  • Cukinię kroimy w cienkie plasterki
  • Bakłażana kroimy w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm
  • Orzechy drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek z cebulą oraz dymkę i podsmażamy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
  • Następnie dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i smażymy przez ok. 12-14 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając
  • Mięso opiekamy na grillu przez ok. 3-5 minut z każdej strony (lub wg upodobań)
  • Następnie zawijamy każdy kotlet w folię i odkładamy na ok. 2-4 minuty
  • Kotlety podajemy z ratatuille

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Dziczyzna polędwica (surowa) (500 g)
  • Pomidor (500 g)
  • Bakłażan (240 g)
  • Papryka żółta (180 g)
  • Cebula (105 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Orzech włoski (25 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Grill, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Stek w sosie musztardowym

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. (…)

WIĘCEJ >

Soczysty stek z pieprzem

Do miski wlewamy sok z cytryny i limonki, dodajemy skórki i dokładnie mieszamy Do powstałej marynaty wkładamy mięso i mieszamy, (…)

WIĘCEJ >

Marynowany stek z antrykotu

Mięso powinno być w kawałku o grubości ok. 2,5 cm Odkrawamy z mięsa widoczny tłuszcz, a następnie płytko nacinamy jedną (…)

WIĘCEJ >

Grillowana stek wołowy i pieczone ziemniaki

Grillowana wołowina Z lodówki wyciągamy mięso i odkładamy na ok. 25-35 minut, tak aby osiągnęło temp. pokojową Następnie mięso solimy (…)

WIĘCEJ >

Siekany stek z sarny z sosem figowym

Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy) Wyrabiamy ręką na jednolitą masę Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka Kładziemy go (…)

WIĘCEJ >