fbpx
logo
Szukaj
open close

Stek z dziczyzny z ratatuille

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0d765959-3cc4-49d1-b1d2-cf28d53c31d9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Stek z dziczyzny z ratatuille

Przygotowanie

  • Jeden kotlet powinien ważyć ok. 125 g
  • Kotlety wkładamy między dwa arkusze papieru i delikatnie rozwałkowujemy
  • Następnie posypujemy mięso przyprawami (solą i pieprzem) i wcieramy połowę tłuszcz
  • Czosnek z cebulą obieramy i drobno siekamy
  • Dymki kroimy w plasterki
  • Paprykę kroimy w paski (pestki usuwamy)
  • Cukinię kroimy w cienkie plasterki
  • Bakłażana kroimy w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm
  • Orzechy drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek z cebulą oraz dymkę i podsmażamy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
  • Następnie dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i smażymy przez ok. 12-14 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając
  • Mięso opiekamy na grillu przez ok. 3-5 minut z każdej strony (lub wg upodobań)
  • Następnie zawijamy każdy kotlet w folię i odkładamy na ok. 2-4 minuty
  • Kotlety podajemy z ratatuille

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Dziczyzna polędwica (surowa) (500 g)
  • Pomidor (500 g)
  • Bakłażan (240 g)
  • Papryka żółta (180 g)
  • Cebula (105 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Orzech włoski (25 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Grill, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Faszerowane ziemniaki z mięsem i pomidorami

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości, ale żeby się nie rozpadały) Następnie ziemniaki odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia Ostygnięte ziemniaki kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy…

WIĘCEJ >

Zapiekanka wołowa

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso podsmażamy na maśle wraz z papryką wędzoną i solą. Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Połowę plastrów układamy w naczyniu żaroodpornym. Do mięsa dodajemy płatki drożdżowe i koncentrat pomidorowy. Mieszamy….

WIĘCEJ >

Frytki z dyni

Dynię obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w…

WIĘCEJ >

Kurczak po libańsku z orzechami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przyprawy (cynamon, gałkę muszkatołową i goździki) i podsmażamy przez ok. 0,5 minuty Po tym czasie usuwamy z patelni przyprawy (goździki) Na patelnię dodajemy…

WIĘCEJ >