Stek z dziczyzny z ratatuille
Stek z dziczyzny z ratatuille
Przygotowanie
- Jeden kotlet powinien ważyć ok. 125 g
- Kotlety wkładamy między dwa arkusze papieru i delikatnie rozwałkowujemy
- Następnie posypujemy mięso przyprawami (solą i pieprzem) i wcieramy połowę tłuszcz
- Czosnek z cebulą obieramy i drobno siekamy
- Dymki kroimy w plasterki
- Paprykę kroimy w paski (pestki usuwamy)
- Cukinię kroimy w cienkie plasterki
- Bakłażana kroimy w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm
- Orzechy drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy czosnek z cebulą oraz dymkę i podsmażamy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
- Następnie dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i smażymy przez ok. 12-14 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając
- Mięso opiekamy na grillu przez ok. 3-5 minut z każdej strony (lub wg upodobań)
- Następnie zawijamy każdy kotlet w folię i odkładamy na ok. 2-4 minuty
- Kotlety podajemy z ratatuille
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (600 g)
- Dziczyzna polędwica (surowa) (500 g)
- Pomidor (500 g)
- Bakłażan (240 g)
- Papryka żółta (180 g)
- Cebula (105 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Orzech włoski (25 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Ocet balsamiczny (12 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Faszerowane ziemniaki z mięsem i pomidorami
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości, ale żeby się nie rozpadały) Następnie ziemniaki odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia Ostygnięte ziemniaki kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy…
WIĘCEJ >Zapiekanka wołowa
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso podsmażamy na maśle wraz z papryką wędzoną i solą. Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Połowę plastrów układamy w naczyniu żaroodpornym. Do mięsa dodajemy płatki drożdżowe i koncentrat pomidorowy. Mieszamy….
WIĘCEJ >Frytki z dyni
Dynię obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w…
WIĘCEJ >Kurczak po libańsku z orzechami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przyprawy (cynamon, gałkę muszkatołową i goździki) i podsmażamy przez ok. 0,5 minuty Po tym czasie usuwamy z patelni przyprawy (goździki) Na patelnię dodajemy…
WIĘCEJ >