fbpx
logo
Szukaj
open close

Suflet czekoladowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c28fb178d-fa5b-4bb3-9451-8d4fbb97fa8b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Suflet czekoladowy

Przygotowanie

  • Żółtka oddzielamy od białek
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Czekoladę kroimy na małe kawałki i wkładamy do rondla
  • Rondel stawiamy nad garnkiem z gorącą wodą i podgrzewamy czekoladę w kąpieli wodnej do momentu, aż się rozpuści (od czasu do czasu mieszamy)
  • Formę smarujemy tłuszczem
  • Rondel z czekoladą wyciągamy z kąpieli wodnej, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i dokładnie mieszamy
  • Masę posypujemy mąką oraz słodzikiem i mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Białka z solą ubijamy na sztywną pianę
  • Do masy czekoladowej dodajemy 2 łyżki piany i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy pozostałą pianę i delikatnie mieszamy
  • Masę przenosimy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Gotowy suflet wyciągamy z piekarnika i posypujemy kakao

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sufletów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Jajo kurze (306 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (150 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
  • Mąka ziemniaczana (40 g)
  • Masło (10 g)
  • Kakao w proszku (10 g)
  • Sól kłodawska (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Mikser, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Suflet cytrynowy

Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok Do rondla wsypujemy mąkę, wlewamy trochę soku cytrynowego i dokładnie mieszamy Następnie dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Suflet z marchwi z orzechami laskowymi

Marchewki obieramy, kroimy na małe kawałki i płuczemy pod bieżącą wodą Następnie gotujemy marchewki na parze przez ok. 10 minut, (…)

WIĘCEJ >

Suflety kalafiorowe z kaparami i oliwkami

Kalafior rozdzielamy na różyczki (przy każdej zostawiamy ok. 2-3 cm łodygi) Następnie kładziemy w górnym naczyniu garnka do gotowania na (…)

WIĘCEJ >

Suflet szpinakowy

Ze szpinaku odrywamy łodyżki, a liście dokładnie myjemy i osuszamy Do garnka wlewamy wodę (tak, aby ledwo przykrywała dno) Wkładamy (…)

WIĘCEJ >

Suflety z brokułami i parmezanem

Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty (do miękkości), a następnie odcedzamy (…)

WIĘCEJ >