fbpx
logo
Szukaj
open close

Sushi z wędzonym łososiem i awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6348b8ee-091a-4d87-b94f-764df8c7f20b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sushi z wędzonym łososiem i awokado

Przygotowanie

Sushi

  • Kwadrat kombu powinien mieć bok o długości ok. 3 cm
  • Kwadraty nori powinny mieć bok o długości ok. 15 cm
  • Ryż przenosimy na sitko i płuczemy kilka razy pod zimną wodą
  • Do garnka wlewamy wodę, wkładamy ryż oraz kombu i gotujemy na dużym ogniu przez ok. 5 minut
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Garnek ściągamy z kuchenki, wyciągamy kombu, przykrywamy garnek pokrywką i odkładamy na ok. 10-15 minut
  • Do miski wsypujemy cukier i sól, wlewamy ocet i dokładnie mieszamy
  • Ryż wykładamy na talerz, dodajemy mieszankę z octem i delikatnie mieszamy, tak aby ryż był równomiernie nasączony octem
  • Zabieramy się za przygotowanie farszu
  • Nori kroimy na pół i opiekamy przez kilka sek. z każdej strony na otwartym ogniu
  • Jeden prostokąt nori kładziemy na dłoń (krótszym bokiem do siebie), nakładamy 2-3 łyżki ryżu i rozsmarowujemy po przekątnej od lewego górnego rogu do prawego dolnego rogu
  • Następnie na dole prostokąta układamy składniki farszu, dolny lewy róg układamy pośrodku dłuższego prawego boku i rolujemy, formując rożek
  • Brzegi zwilżamy kilkoma rozgniecionymi ziarenkami ryżu i mocno sklejamy
  • Z wszystkimi płatami nori postępujemy w ten sam sposób i podajemy
  • Sushi możemy podawać z dodatkiem sosu sojowego, imbiru i wasabi

Farsz

  • Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy z niej sok
  • Awokado kroimy na pół i obieramy ze skórki (pestkę usuwamy)
  • Wszystkie składniki kroimy w słupki
  • Awokado skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sushi.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Sushi

  • Woda (300 ml)
  • Ryż biały – ziarno (200 g)
  • Nori (20 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
  • Ocet ryżowy (9 ml)
  • Kombu (5 g)
  • Sól morska (3 g)

Farsz

  • Awokado (140 g)
  • Łosoś wędzony (125 g)
  • Szczypior (100 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Rzodkiewka (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Pokrywka do garnka, Sitko, Talerz, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kalifornijskie sushi

Ryż płuczemy kilkakrotnie do momentu, aż woda będzie przeźroczysta, po czym dokładnie odsączamy Następnie przenosimy ryż do rondla, zalewamy wodą (…)

WIĘCEJ >

Kurs Chemia w żywności - co nas truje? Dzisiaj 100 zł taniej!!

X