Kalifornijskie sushi
Kalifornijskie sushi
Przygotowanie
- Ryż płuczemy kilkakrotnie do momentu, aż woda będzie przeźroczysta, po czym dokładnie odsączamy
- Następnie przenosimy ryż do rondla, zalewamy wodą i zagotowujemy
- Rondel przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut
- Po tym czasie ściągamy pokrywkę z rondla, rondel ściągamy z kuchenki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut
- Do miski wlewamy ocet, dodajemy cukier oraz przyprawy (sól) i dokładnie mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści
- Mieszankę dodajemy do ryżu i delikatnie mieszamy
- Na macie do sushi kładziemy arkusz nori i wilgotnymi dłońmi rozkładamy na nim ryż, pozostawiając wolny brzeg o szerokości ok. 4 cm, na jednym końcu arkusza
- Do miski wkładamy odsączonego z zalewy tuńczyka, dodajemy majonez i mieszamy
- Awokado obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Ogórka kroimy w słupki
- Na wolnym brzegu nori układamy tuńczyka razem z awokado i ogórkiem
- Następnie za pomocą maty do suhi mocno rolujemy arkusz nori
- Na końcu mokrym nożem kroimy każdy wałek na części i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Ryż basmati (300 g)
- Tuńczyk w sosie własnym (200 g)
- Ogórek długi (180 g)
- Awokado (140 g)
- Majonez (100 g)
- Ocet winny (50 ml)
- Cukier trzcinowy (15 g)
- Nori (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa krem z kalafiora i kalarepy
Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki Kalarepę ostrożnie obieramy z twardej skórki i kroimy na mniejsze kawałki W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy łyżkę oleju Cebulę kroimy, dodajemy do garnka i czekamy chwilę,…
WIĘCEJ >Sałatka śledziowa z burakami na sałacie
Jabłko obieramy Jabłko, ogórki, buraki i rybę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie przenosimy na sito i przelewamy wrzątkiem Wszystkie składniki (poza sałatą) razem dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na…
WIĘCEJ >Chleb kokosowy
Wymieszać wszystkie składniki razem i wlać do wysmarowanej olejem kokosowym formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Obrócić bochenek i poczekać, aż całkowicie ostygnie na stojaku przed podaniem.
WIĘCEJ >Szynka parmeńska z rukolą i pomidorami suszonymi
Pomidory kroimy w paski Awokado obieramy i kroimy w plastry Wszystkie warzywa i szynkę układamy na talerzu, skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami, a obok kładziemy kromki chleba
WIĘCEJ >