fbpx
logo
Szukaj
open close

Kalifornijskie sushi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c696483ee-688e-4d99-b692-6804943f5ffb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kalifornijskie sushi

Przygotowanie

  • Ryż płuczemy kilkakrotnie do momentu, aż woda będzie przeźroczysta, po czym dokładnie odsączamy
  • Następnie przenosimy ryż do rondla, zalewamy wodą i zagotowujemy
  • Rondel przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Po tym czasie ściągamy pokrywkę z rondla, rondel ściągamy z kuchenki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut
  • Do miski wlewamy ocet, dodajemy cukier oraz przyprawy (sól) i dokładnie mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści
  • Mieszankę dodajemy do ryżu i delikatnie mieszamy
  • Na macie do sushi kładziemy arkusz nori i wilgotnymi dłońmi rozkładamy na nim ryż, pozostawiając wolny brzeg o szerokości ok. 4 cm, na jednym końcu arkusza
  • Do miski wkładamy odsączonego z zalewy tuńczyka, dodajemy majonez i mieszamy
  • Awokado obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Ogórka kroimy w słupki
  • Na wolnym brzegu nori układamy tuńczyka razem z awokado i ogórkiem
  • Następnie za pomocą maty do suhi mocno rolujemy arkusz nori
  • Na końcu mokrym nożem kroimy każdy wałek na części i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ryż basmati (300 g)
  • Tuńczyk w sosie własnym (200 g)
  • Ogórek długi (180 g)
  • Awokado (140 g)
  • Majonez (100 g)
  • Ocet winny (50 ml)
  • Cukier trzcinowy (15 g)
  • Nori (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka ze szparagami

Myjemy wszystkie składniki Wcześniej podgotowane lub parowane szparagi kroimy na kawałki Cebulkę, rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy roszponkę, szpinak, kiełki, sok z cytryny, oliwę i sól Mieszamy wszystko…

WIĘCEJ >

Sałatka z kozim serem

Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.

WIĘCEJ >

Lniane placuszki

Wszystkie składniki blendujemy ze sobą Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Dużą łyżką wlewamy porcje ciasta na patelnię i smażymy co jakiś czas obracając Gdy jedna porcja placuszków jest zarumieniona, podajemy, a na patelnię wlewamy kolejne porcje…

WIĘCEJ >

Szparagi w szynce parmeńskiej

Szparagi płuczemy i odłamujemy sztywne końce. Szparagi pękną same we właściwym miejscu, jeśli zegniemy je w dolnej części. Twarde końcówki wyrzucamy. Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż w plastry o szerokości około 4 cm. Każdego szparaga owijamy…

WIĘCEJ >