fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kalifornijskie sushi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c696483ee-688e-4d99-b692-6804943f5ffb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kalifornijskie sushi

Przygotowanie

  • Ryż płuczemy kilkakrotnie do momentu, aż woda będzie przeźroczysta, po czym dokładnie odsączamy
  • Następnie przenosimy ryż do rondla, zalewamy wodą i zagotowujemy
  • Rondel przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Po tym czasie ściągamy pokrywkę z rondla, rondel ściągamy z kuchenki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut
  • Do miski wlewamy ocet, dodajemy cukier oraz przyprawy (sól) i dokładnie mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści
  • Mieszankę dodajemy do ryżu i delikatnie mieszamy
  • Na macie do sushi kładziemy arkusz nori i wilgotnymi dłońmi rozkładamy na nim ryż, pozostawiając wolny brzeg o szerokości ok. 4 cm, na jednym końcu arkusza
  • Do miski wkładamy odsączonego z zalewy tuńczyka, dodajemy majonez i mieszamy
  • Awokado obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Ogórka kroimy w słupki
  • Na wolnym brzegu nori układamy tuńczyka razem z awokado i ogórkiem
  • Następnie za pomocą maty do suhi mocno rolujemy arkusz nori
  • Na końcu mokrym nożem kroimy każdy wałek na części i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ryż basmati (300 g)
  • Tuńczyk w sosie własnym (200 g)
  • Ogórek długi (180 g)
  • Awokado (140 g)
  • Majonez (100 g)
  • Ocet winny (50 ml)
  • Cukier trzcinowy (15 g)
  • Nori (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony dorsz w sosie szpinakowym

Dorsza dzielimy na pół Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy łyżkę tłuszczu Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 St.C na 15 min Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W…

WIĘCEJ >

Chłodnik kokosowy

Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Starte składniki wrzucamy do miski Zalewamy…

WIĘCEJ >

Lasagne z wołowiną i pesto

Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę obieramy i drobno siekamy W rondlu podgrzewamy 3/5 ilości tłuszczu (oliwy) Dodajemy mąkę i mieszamy na gęstą masę Ściągamy rondel z palnika i cały czas…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z musztardowym sosem

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do miski wlewamy tłuszcz, ocet i sok z cytryny, dodajemy…

WIĘCEJ >