fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki jagnięce

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c56bdf376-6296-4b02-8b12-4916abac33c4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szaszłyki jagnięce

Przygotowanie

  • Z mięsa usuwamy kość, odkrawamy tłuszcz i usuwamy wszystkie żyły
  • Następnie kroimy mięso w kostkę o boku ok. 2,5-3 cm
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wlewamy jogurt, dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy do marynaty mięso i ponownie dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki
  • Po tym czasie patyki do szaszłyków zalewamy wodą i moczymy przez ok. 1 godz.
  • Następnie patyki osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Mięso odsączamy z marynaty i nadziewamy na patyki
  • Rozgrzewamy grill
  • Szaszłyki kładziemy na ruszt i pieczemy przez ok. 7-8 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Po każdym obróceniu szaszłyków smarujemy je pozostałą marynatą

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina łopatka (600 g)
  • Jogurt owczy (150 g)
  • Sok z cytryny (bio) (36 ml)
  • Mięta (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Grill, Lodówka, Miska, Nóż, Patyczki do szaszłyków, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Szaszłyki jagnięce z pomarańczami

Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (sól i pieprz) (…)

WIĘCEJ >

Pikantne szaszłyki z kurczaka

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki Do miski wlewamy jogurt i sok z cytryny, dodajemy pastę oraz zieleninę i (…)

WIĘCEJ >

Indyjskie szaszłyki z kurczaka

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy pastę, jogurt oraz przyprawy (paprykę) i (…)

WIĘCEJ >

Grillowane szaszłyki krewetkowe

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek obieramy i drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Patyki do (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm (…)

WIĘCEJ >