Szaszłyki wołowe w sosie satay
Szaszłyki wołowe w sosie satay
Przygotowanie
- Patki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą na ok. 30 minut (aby nie spaliły się podczas smażenia)
- Cebulę drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Dodajemy orzechy, cukier i przyprawy (curry i kurkumę), dolewamy mleko i całość dokładnie blendujemy
- Zawartość blendera przelewamy do płaskiego naczynia
- Mięso kroimy w paski o długości ok. 10-12 cm, wkładamy do naczynia z marynatą i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty
- Następnie przykrywamy naczynie folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
- Co ok. 30 minut delikatnie wstrząsamy naczyniem
- Na patyki do szaszłyków nawlekamy kawałki mięsa
- Rozgrzewamy patelnię grillową, którą skrapiamy tłuszczem
- Kładziemy szaszłyki i grillujemy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (700 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Orzech ziemny (50 g)
- Cebula dymka (40 g)
- Cukier trzcinowy (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Curry w proszku (6 g)
- Kurkuma w proszku (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Pikantne szaszłyki z wołowiny
Do miski wlewamy tłuszcz, sok z cytryny i wodę, dodajemy musztardę, miód oraz przyprawy (oregano i pieprz) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był…
WIĘCEJ >Pikantne szaszłyki z kurczaka
Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki Do miski wlewamy jogurt i sok z cytryny, dodajemy pastę oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty sosem,…
WIĘCEJ >Indyjskie szaszłyki z kurczaka
Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy pastę, jogurt oraz przyprawy (paprykę) i dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy tak, aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą Miskę…
WIĘCEJ >Grillowane szaszłyki krewetkowe
Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek obieramy i drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wrzącą wodą na ok. 10 minut (dzięki temu nie spalą…
WIĘCEJ >