fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki wołowe w sosie satay

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0186185e-b396-4219-904b-0efacd1f99f8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szaszłyki wołowe w sosie satay

Przygotowanie

  • Patki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą na ok. 30 minut (aby nie spaliły się podczas smażenia)
  • Cebulę drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Dodajemy orzechy, cukier i przyprawy (curry i kurkumę), dolewamy mleko i całość dokładnie blendujemy
  • Zawartość blendera przelewamy do płaskiego naczynia
  • Mięso kroimy w paski o długości ok. 10-12 cm, wkładamy do naczynia z marynatą i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty
  • Następnie przykrywamy naczynie folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Co ok. 30 minut delikatnie wstrząsamy naczyniem
  • Na patyki do szaszłyków nawlekamy kawałki mięsa
  • Rozgrzewamy patelnię grillową, którą skrapiamy tłuszczem
  • Kładziemy szaszłyki i grillujemy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (700 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Orzech ziemny (50 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Curry w proszku (6 g)
  • Kurkuma w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet z selera

Seler dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy masło i dusimy ok. 15-20 min. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody….

WIĘCEJ >

Ragout wołowe z makaronem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut Dodajemy przyprawy (liść laurowy i cynamon) oraz zieleninę i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Mix sałat z sosem vinaigrette z suszoną szynką

Paprykę pociąć w paseczki Pomidorki przekroić na połówki Na talerzu kładziemy rukolę Dodajemy paprykę i pomidorki Dokładamy liście cykorii Polewamy sosem Obok sałatki układamy szynkę

WIĘCEJ >

Spaghetti wielowarzywne

Marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Warzywa kroimy w paski Cukinię i białą rzodkiew trzemy na tarce spiralnej Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem Nodsmażamy 2 min Dodajemy pociętą marchew, pietruszkę i zasmażamy…

WIĘCEJ >