fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki wołowe w sosie satay

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0186185e-b396-4219-904b-0efacd1f99f8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szaszłyki wołowe w sosie satay

Przygotowanie

  • Patki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą na ok. 30 minut (aby nie spaliły się podczas smażenia)
  • Cebulę drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Dodajemy orzechy, cukier i przyprawy (curry i kurkumę), dolewamy mleko i całość dokładnie blendujemy
  • Zawartość blendera przelewamy do płaskiego naczynia
  • Mięso kroimy w paski o długości ok. 10-12 cm, wkładamy do naczynia z marynatą i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty
  • Następnie przykrywamy naczynie folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Co ok. 30 minut delikatnie wstrząsamy naczyniem
  • Na patyki do szaszłyków nawlekamy kawałki mięsa
  • Rozgrzewamy patelnię grillową, którą skrapiamy tłuszczem
  • Kładziemy szaszłyki i grillujemy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (700 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Orzech ziemny (50 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Curry w proszku (6 g)
  • Kurkuma w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa dyniowo – rybna

Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z…

WIĘCEJ >

Krem z kalafiora (wegański / wegetariański)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Ryżanka z jabłkiem

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Ryż wsypujemy mielimy na gruboziarnistą mąkę (np. w blenderze), a następnie wsypujemy do garnka z jabłkami i gotujemy przez ok. 5…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – ptaszek

Z chleba wycinamy kółko Jabłko kroimy w pół plastry Truskawkę kroimy w plastry i na kawałki na kształt nóżek Marchew obieramy i odkrawamy plaster i kawałek na kształt noska Ogórka kroimy w plastry Wszystkie składniki…

WIĘCEJ >