fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki wołowe w sosie satay

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0186185e-b396-4219-904b-0efacd1f99f8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szaszłyki wołowe w sosie satay

Przygotowanie

  • Patki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą na ok. 30 minut (aby nie spaliły się podczas smażenia)
  • Cebulę drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Dodajemy orzechy, cukier i przyprawy (curry i kurkumę), dolewamy mleko i całość dokładnie blendujemy
  • Zawartość blendera przelewamy do płaskiego naczynia
  • Mięso kroimy w paski o długości ok. 10-12 cm, wkładamy do naczynia z marynatą i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty
  • Następnie przykrywamy naczynie folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Co ok. 30 minut delikatnie wstrząsamy naczyniem
  • Na patyki do szaszłyków nawlekamy kawałki mięsa
  • Rozgrzewamy patelnię grillową, którą skrapiamy tłuszczem
  • Kładziemy szaszłyki i grillujemy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (700 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Orzech ziemny (50 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Curry w proszku (6 g)
  • Kurkuma w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony bakłażan z nadzieniem

Cebulę obieramy i kroimy w plastry Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i nacinamy miąższ na krzyż (nie naruszając skórki)…

WIĘCEJ >

Tosty z szynką i serem, sałatka

Tosty Na każdą kromkę chleba kładziemy plaster sera oraz plaster szynki i składamy kromki po dwie Następnie wsadzamy do nagrzanego tostera i pieczemy do momentu, aż na tosterze zapali się zielona lampka Sałatka Pomidorki kroimy…

WIĘCEJ >

Łosoś z warzywami

Cukinię i marchewkę kroimy w plasterki Układamy je na rozgrzanej patelni, a na wierzchu układamy łososia. Całość dusimy 15 minut na małym ogniu.

WIĘCEJ >

Surówka z czerwonej kapusty z granatem

Kapustę posiekać na bardzo cienkie paski, przełożyć do dużej miski i obsypać solą. W tym czasie posiekać bardzo drobno pietruszkę oraz pokroić morele, dodać do kapusty i wszystko porządnie wymieszać. W szklance wymieszać składniki sosu…

WIĘCEJ >