fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki z jagnięciny i cebuli

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c05f359d3-993a-468b-9741-32f0abe1e3f3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szaszłyki z jagnięciny i cebuli

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm i przenosimy do miski
  • Dolewamy sok z cytryny i wino, dodajemy czosnek oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz.
  • Jeśli to możliwe – co ok. 1 godz. mieszamy mięso
  • Patyki do szaszłyków wkładamy do wody i moczymy przez ok. 30 minut (aby nie spaliły się podczas grillowania)
  • Cebulę obieramy i kroimy w cząstki
  • Paprykę kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm
  • Mięso odsączamy z marynaty i nabijamy na patyki do szaszłyków na przemian z cebulą i papryką
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy szaszłyki i grillujemy przez ok. 8-10 minut, obracając średnio co ok. 2 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Paprykę czerwoną możesz wymienić na każdą inną lub na zupełnie inne, ulubione warzywo.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina udziec (750 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula czerwona (210 g)
  • Wino białe wytrawne (45 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Oregano suszone (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pałki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Piekarnik ustawiamy na temp 180 st. C, opcja grzania „góra-dół”. Czosnek wyciskamy i mieszamy z miodem i musztardą (możemy lekko podgrzać w rondelku), dodajemy sól. Jeżeli możemy to wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wkładamy…

WIĘCEJ >

Koktajl arbuzowy

Odkrawamy skórkę arbuza Obieramy banana Myjemy sałatę rzymską Umieszczamy arbuza, banana i sałatę rzymską w blenderze Wyciskamy do składników w blenderze sok z cytryny Blendujemy

WIĘCEJ >

Jajo po benedyktyńsku na rukoli

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i octu Wrzątek mieszamy tak, aby wirował Na wirujący wrzątek po kolei wybijamy jaja i gotujemy przez ok. 3-4 minuty Na talerzu rozkładamy rukolę Jaja wyciągamy z garnka…

WIĘCEJ >

Ciasto mandarynkowe z sorbetem bananowym

Przygotowujemy blaszkę do ciasta, jeśli mamy metalową, to wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak woda zacznie wrzeć Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej…

WIĘCEJ >