fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki z jagnięciny i cebuli

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c05f359d3-993a-468b-9741-32f0abe1e3f3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szaszłyki z jagnięciny i cebuli

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm i przenosimy do miski
  • Dolewamy sok z cytryny i wino, dodajemy czosnek oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz.
  • Jeśli to możliwe – co ok. 1 godz. mieszamy mięso
  • Patyki do szaszłyków wkładamy do wody i moczymy przez ok. 30 minut (aby nie spaliły się podczas grillowania)
  • Cebulę obieramy i kroimy w cząstki
  • Paprykę kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm
  • Mięso odsączamy z marynaty i nabijamy na patyki do szaszłyków na przemian z cebulą i papryką
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy szaszłyki i grillujemy przez ok. 8-10 minut, obracając średnio co ok. 2 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Paprykę czerwoną możesz wymienić na każdą inną lub na zupełnie inne, ulubione warzywo.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina udziec (750 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula czerwona (210 g)
  • Wino białe wytrawne (45 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Oregano suszone (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rosół z makaronem Konjac

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…

WIĘCEJ >

Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois

Szynka: Wkładamy mięso do wolnowaru Solimy i pieprzymy z każdej strony Ustawiamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz. Po tym czasie wyłączamy wolnowar, wyjmujemy kamionkową misę żeby wystygła Gdy misa będzie chłodna, wkładamy na 8…

WIĘCEJ >

Arbuz

Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki

WIĘCEJ >

Smażone przegrzebki

Natkę pietruszki siekamy Przegrzebki płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy Na patelni roztapiamy masło, a następnie równomiernie rozkładamy przegrzebki Smażymy przez 2 minuty, obracamy i dalej smażymy, aż będą miękkie, ale zwarte Ściągamy z…

WIĘCEJ >