Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora
					Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora
Przygotowanie
Sztuka mięsa
- Marchew, pietruszkę i seler obieramy
 - Przekrawamy wzdłuż na pół i wrzucamy do garnka
 - Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą z piasku i dodajemy do garnka
 - Dodajemy mięso
 - Zalewamy zimną wodą tak, żeby poziom wody był 5 cm wyżej niż zawartość
 - Gotujemy na małym ogniu 3 godziny
 - Co godzinę dolewamy tyle zimnej wody, ile odparowało
 - Wyjmujemy mięso i kroimy w plastry
 - Wywar i warzywa możemy potraktować jako rosołek
 
Ziemniaki duszone
- Ziemniaki obrać
 - Wypłukać
 - Pokroić w kawałki
 - Zalać gorącą wodą
 - Lekko osolić
 - Gotować do miękkości (około 20 minut)
 - Odcedzić wodę
 - Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
 - Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i zasmażamy cebulę 2-3 minuty
 - Przesmażoną cebulę dodajemy do ziemniaków
 - Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków
 
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Sarnina
- Woda (1000 ml)
 - Sarnina udziec (500 g)
 - Seler korzeń (120 g)
 - Marchew (45 g)
 - Pietruszka korzeń (40 g)
 - Por (35 g)
 - Sól kłodawska (2.5 g)
 - Liść laurowy (1 g)
 - Ziele angielskie – ziarno (1 g)
 - Pieprz czarny (0.5 g)
 
Ziemniaki
- Ziemniak (500 g)
 - Pomidor (340 g)
 - Żurawina konfitura (50 g)
 - Cebula (50 g)
 - Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
 - Smalec z gęsi (12 g)
 - Sól kłodawska (2.5 g)
 - Pieprz czarny (0.5 g)
 
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.











					
					
