fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz21-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora

Przygotowanie

Sztuka mięsa

  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy
  • Przekrawamy wzdłuż na pół i wrzucamy do garnka
  • Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą z piasku i dodajemy do garnka
  • Dodajemy mięso
  • Zalewamy zimną wodą tak, żeby poziom wody był 5 cm wyżej niż zawartość
  • Gotujemy na małym ogniu 3 godziny
  • Co godzinę dolewamy tyle zimnej wody, ile odparowało
  • Wyjmujemy mięso i kroimy w plastry
  • Wywar i warzywa możemy potraktować jako rosołek

Ziemniaki duszone

  • Ziemniaki obrać
  • Wypłukać
  • Pokroić w kawałki
  • Zalać gorącą wodą
  • Lekko osolić
  • Gotować do miękkości (około 20 minut)
  • Odcedzić wodę
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i zasmażamy cebulę 2-3 minuty
  • Przesmażoną cebulę dodajemy do ziemniaków
  • Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków

Rady dietetyka

Pamiętaj, by wszystkie składniki w tym przepisie dopasować do aktualnie stosowanej diety – więcej informacji znajdziesz w piktogramach.

Uwagi

Sarninę możesz zamienić na cielecinę lub dziczyznę – przepis pozostanie wciąż taki sam.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg udźca z sarny
  • 1 marchewka (60 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 2 plastry selera w korzeniu (ok. 120 g)
  • 2 łyżeczki żurawiny suszonej niesiarkowanej (10 g)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 liść laurowy
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
  • 2 pomidory (340 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 1 łyżeczka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (7 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Duszone mięso z warzywami

Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy wodą do 2/3 wysokości, dodajemy przyprawy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika o temp. 140-160 stopni na ok. 5-6 godzin Na 40-50 min przed końcem dodajemy pokrojone warzywa warzywa Kiedy…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z wędzonym sumem

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…

WIĘCEJ >

Filety z tofu panierowane w orzechach

Tofu kroimy na „filety” o grubości ok. 1 cm. Jeśli dysponujemy tofu naturalnym to odkładamy je do sosu sojowego, żeby nabrały słonego smaku. W tym czasie drobno siekamy orzechy i mieszamy je z sezamem. Następnie obie…

WIĘCEJ >