Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora
Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora
Przygotowanie
Sztuka mięsa
- Marchew, pietruszkę i seler obieramy
- Przekrawamy wzdłuż na pół i wrzucamy do garnka
- Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą z piasku i dodajemy do garnka
- Dodajemy mięso
- Zalewamy zimną wodą tak, żeby poziom wody był 5 cm wyżej niż zawartość
- Gotujemy na małym ogniu 3 godziny
- Co godzinę dolewamy tyle zimnej wody, ile odparowało
- Wyjmujemy mięso i kroimy w plastry
- Wywar i warzywa możemy potraktować jako rosołek
Ziemniaki duszone
- Ziemniaki obrać
- Wypłukać
- Pokroić w kawałki
- Zalać gorącą wodą
- Lekko osolić
- Gotować do miękkości (około 20 minut)
- Odcedzić wodę
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i zasmażamy cebulę 2-3 minuty
- Przesmażoną cebulę dodajemy do ziemniaków
- Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Sarnina
- Woda (1000 ml)
- Sarnina udziec (500 g)
- Seler korzeń (120 g)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Por (35 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Ziemniaki
- Ziemniak (500 g)
- Pomidor (340 g)
- Żurawina konfitura (50 g)
- Cebula (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym
Puree: Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…
WIĘCEJ >Shake z kaki
Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera kielichowego Dodać wodę kokosową Wycisnąć sok z cytryny, dodać do blendera Miksować 15 sekund
WIĘCEJ >Ciasteczka dyniowe
Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem. Masło miksujemy przez ok. 5 minut, a potem jeszcze chwilę z cukrem. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy stopniowo suchą mieszankę,…
WIĘCEJ >Siekany stek z sarny z sosem figowym
Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy) Wyrabiamy ręką na jednolitą masę Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka Kładziemy go na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu (bez tłuszczu) Po chwili dodajemy tłuszcz na patelnię Smażymy…
WIĘCEJ >