fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz21-3-3

Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora

Przygotowanie

Sztuka mięsa

  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy
  • Przekrawamy wzdłuż na pół i wrzucamy do garnka
  • Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą z piasku i dodajemy do garnka
  • Dodajemy mięso
  • Zalewamy zimną wodą tak, żeby poziom wody był 5 cm wyżej niż zawartość
  • Gotujemy na małym ogniu 3 godziny
  • Co godzinę dolewamy tyle zimnej wody, ile odparowało
  • Wyjmujemy mięso i kroimy w plastry
  • Wywar i warzywa możemy potraktować jako rosołek

Ziemniaki duszone

  • Ziemniaki obrać
  • Wypłukać
  • Pokroić w kawałki
  • Zalać gorącą wodą
  • Lekko osolić
  • Gotować do miękkości (około 20 minut)
  • Odcedzić wodę
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i zasmażamy cebulę 2-3 minuty
  • Przesmażoną cebulę dodajemy do ziemniaków
  • Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków

Rady dietetyka

Pamiętaj, by wszystkie składniki w tym przepisie dopasować do aktualnie stosowanej diety – więcej informacji znajdziesz w piktogramach.

Uwagi

Sarninę możesz zamienić na cielecinę lub dziczyznę – przepis pozostanie wciąż taki sam.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg udźca z sarny
  • 1 marchewka (60 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 2 plastry selera w korzeniu (ok. 120 g)
  • 2 łyżeczki żurawiny suszonej niesiarkowanej (10 g)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 liść laurowy
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
  • 2 pomidory (340 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 1 łyżeczka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (7 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Tłuczek do ziemniaków
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krupnik gryczany

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Pieczone warzywa

Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki Patisona obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki Marchew obieramy i kroimy w plastry Obieramy czosnek Warzywa układamy na blaszce do pieczenia Lekko solimy i pieprzymy Pieczemy w 200…

WIĘCEJ >

Udka z kurczaka pieczone z ananasem

Dzień wcześniej: udka z kurczaka płuczemy, obtaczamy w przyprawach Ananasa kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm Udka z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy kawałkami ananasa Wstawiamy do lodówki W dniu przygotowywania posiłku:…

WIĘCEJ >

Bananowe kokosanki

Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Mieszamy banana dokładnie z wiórkami oraz roztopioną pastą kokosową (jeśli jej używamy). Formujemy kokosanki za pomocą łyżki do ciastek lub w dłoniach formujemy kulki i kładąc je na…

WIĘCEJ >