fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz21-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora

Przygotowanie

Sztuka mięsa

  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy
  • Przekrawamy wzdłuż na pół i wrzucamy do garnka
  • Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą z piasku i dodajemy do garnka
  • Dodajemy mięso
  • Zalewamy zimną wodą tak, żeby poziom wody był 5 cm wyżej niż zawartość
  • Gotujemy na małym ogniu 3 godziny
  • Co godzinę dolewamy tyle zimnej wody, ile odparowało
  • Wyjmujemy mięso i kroimy w plastry
  • Wywar i warzywa możemy potraktować jako rosołek

Ziemniaki duszone

  • Ziemniaki obrać
  • Wypłukać
  • Pokroić w kawałki
  • Zalać gorącą wodą
  • Lekko osolić
  • Gotować do miękkości (około 20 minut)
  • Odcedzić wodę
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i zasmażamy cebulę 2-3 minuty
  • Przesmażoną cebulę dodajemy do ziemniaków
  • Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

Sarnina

  • Woda (1000 ml)
  • Sarnina udziec (500 g)
  • Seler korzeń (120 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Por (35 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Ziemniaki

  • Ziemniak (500 g)
  • Pomidor (świeży) (340 g)
  • Żurawina konfitura (50 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (25 ml)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Talerz, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z awokado, z chorizo i z jajkiem na miękko

Jajko gotujemy na miękko (3 minuty we wrzątku) Wszystkie składniki kroimy i układamy na liściach szpinaku Na wierzchu kładziemy jajko na miękko przekrojone na pół lub na ćwiartki

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowa

Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Pieczona świąteczna szynka

Szynkę solimy, pieprzymy i posypujemy igłami rozmarynu Nacinamy w kratkę stronę gdzie jest tłuszcz Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce Włączamy piekarnik i ustawiamy temp.180 stopni…

WIĘCEJ >

Surówka z selera korzeniowego z ananasem

Selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Ananasa kroimy w kosteczkę lub w cienkie słupki. Selera mieszamy z ananasem, dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy.

WIĘCEJ >