fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz21-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora

Przygotowanie

Sztuka mięsa

  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy
  • Przekrawamy wzdłuż na pół i wrzucamy do garnka
  • Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą z piasku i dodajemy do garnka
  • Dodajemy mięso
  • Zalewamy zimną wodą tak, żeby poziom wody był 5 cm wyżej niż zawartość
  • Gotujemy na małym ogniu 3 godziny
  • Co godzinę dolewamy tyle zimnej wody, ile odparowało
  • Wyjmujemy mięso i kroimy w plastry
  • Wywar i warzywa możemy potraktować jako rosołek

Ziemniaki duszone

  • Ziemniaki obrać
  • Wypłukać
  • Pokroić w kawałki
  • Zalać gorącą wodą
  • Lekko osolić
  • Gotować do miękkości (około 20 minut)
  • Odcedzić wodę
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i zasmażamy cebulę 2-3 minuty
  • Przesmażoną cebulę dodajemy do ziemniaków
  • Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków

Rady dietetyka

Pamiętaj, by wszystkie składniki w tym przepisie dopasować do aktualnie stosowanej diety – więcej informacji znajdziesz w piktogramach.

Uwagi

Sarninę możesz zamienić na cielecinę lub dziczyznę – przepis pozostanie wciąż taki sam.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg udźca z sarny
  • 1 marchewka (60 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 2 plastry selera w korzeniu (ok. 120 g)
  • 2 łyżeczki żurawiny suszonej niesiarkowanej (10 g)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 liść laurowy
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
  • 2 pomidory (340 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 1 łyżeczka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (7 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami

Mięso mielone wkładamy do miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy i dzielimy na 4 kulki Rozbijamy plaster schabu tłuczkiem do mięsa Lekko solimy i pieprzymy Kładziemy szynkę Nakładamy na środek kulkę mieloną Lekko rozpłaszaczamy Na środek…

WIĘCEJ >

Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw

Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry…

WIĘCEJ >

Amok – danie Kambodżanskie

Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy. Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby. Gotujemy całość około pół godziny….

WIĘCEJ >

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

Twarożek Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3-4 min na…

WIĘCEJ >