fbpx
logo
Szukaj
open close

Szybka zapiekanka z ciecierzycą i szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c189ece4a-b437-43f2-a4ed-19cf254e7281
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szybka zapiekanka z ciecierzycą i szpinakiem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Ciecierzycę przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Szpinak drobniej kroimy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do miękkości)
  • Dodajemy przyprawy (kmin) i czosnek, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy ciecierzycę, dolewamy bulion i sok z cytryny, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 20 minut
  • Dodajemy szpinak i przyprawy (sól i pieprz), mieszamy i gotujemy przez ok. 6-7 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z ciecierzycą.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciecierzyca z puszki (800 g)
  • Szpinak (500 g)
  • Bulion jarski (300 ml)
  • Cebula (210 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Czosnek (25 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Kmin rzymski (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Gulasz z golonki i fasoli

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (liść laurowy i goździki) i smażymy przez ok. 4-5 minut Dodajemy sos worcestershire, przecier pomidorowy, cukier oraz golonkę,…

WIĘCEJ >

Owsianka – kotek z owocami

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Omlet ze szparagami

Szparagi Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Szparagi kroimy na 4 części Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy szparagi, lekko solimy i pieprzymy Podsmażamy 3 min Omlet Jajka wybić na…

WIĘCEJ >

Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 30 min Kapustę pokroić w cienkie paski Cebulę obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu Wrzucić…

WIĘCEJ >