fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z ciecierzycą i ziołami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-145
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z ciecierzycą i ziołami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (ziemniaki powinny być miękkie, lecz nadal zwarte)
  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przenosimy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Pomidory kroimy w paski i przenosimy do miski
  • Ziemniaki odcedzamy i przenosimy do miski
  • Z ciecierzycy odlewamy zalewę, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Następnie przenosimy ciecierzycę do miski i całość mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przyprawy (oregano i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Sałatkę polewamy powstałym sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciecierzyca z puszki (400 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Szpinak (250 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Pomidor suszony (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa buraczkowa z wędzonym boczkiem

Podgrzewamy 750 ml bulionu Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Buraki obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Warzywa z imbirem

Czosnek z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dolewamy tłuszcz i blendujemy na jednolitą konsystencję Groch kroimy wzdłuż na pół Kukurydzę kroimy wzdłuż na pół, a następnie…

WIĘCEJ >

Zupa z owocami morza

Cebulę, czosnek obrać i pokroić W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę z czosnkiem Dodać owoce morza (mogą być zamrożone) Poddusić 5 min Dodać pomidory Paprykę pokroić w kostkę i dodać do garnka Zalać rosołem…

WIĘCEJ >

Tost z miodem i owocami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy kromki chleba i smarujemy miodem Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut W tym czasie z truskawek usuwamy szypułki…

WIĘCEJ >