fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z ciecierzycą i ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c830bb466-dd98-4a23-846e-5d91d3f1f975
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z ciecierzycą i ziołami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (ziemniaki powinny być miękkie, lecz nadal zwarte)
  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przenosimy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Pomidory kroimy w paski i przenosimy do miski
  • Ziemniaki odcedzamy i przenosimy do miski
  • Z ciecierzycy odlewamy zalewę, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Następnie przenosimy ciecierzycę do miski i całość mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przyprawy (oregano i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Sałatkę polewamy powstałym sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Możesz dodać do sałatki więcej ulubionych warzyw np. pomidorki koktajlowe.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciecierzyca z puszki (400 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Szpinak (250 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Pomidor suszony (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Curry z jagnięciną i szpinakiem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy przyprawy (kmin i chili), mieszamy i podsmażamy przez ok….

WIĘCEJ >

Chłodnik kokosowy

Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Starte składniki wrzucamy do miski Zalewamy…

WIĘCEJ >

Wołowina z makaronem ryżowym

Do miski wlewamy 1/3 ilości sosu sojowego i połowę soku z limonki, dodajemy połowę cukru i dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby było równomiernie pokryte marynatą, a następnie odkładamy na ok. 30 minut…

WIĘCEJ >

Sałatka Cezara

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe) Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę i olej), dodajemy…

WIĘCEJ >