Zupa warzywna z ciecierzycą
Zupa warzywna z ciecierzycą
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Szpinak kroimy na drobne kawałki
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy ziemniaki oraz przyprawy (paprykę) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
- Dodajemy ciecierzycę i szpinak, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do zupy dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Zupę nalewamy na talerze i posypujemy serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1500 ml)
- Ciecierzyca z puszki (400 g)
- Ziemniak (150 g)
- Szpinak (150 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Ser Parmezan (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chipsy z białej rzodkwi
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rzodkiewkę obieramy, kroimy w talarki i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy z przyprawami. Wlewamy masło na talarki i dokładnie mieszamy obtaczając każdy plasterek rzodkiewki w przyprawach. Wykładamy talarki na papier…
WIĘCEJ >Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii
Sos boloński Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak) Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki Cebulę…
WIĘCEJ >Owsianka z jogurtem i z jagodami
Płatki owsiane zagotowujemy w małej ilości wody Mieszamy z jogurtem kokosowym Odstawiamy na 10 minut Po ostudzeniu dodajemy jagody Opcjonalnie dekorujemy posiekanymi listkami mięty
WIĘCEJ >Burger wołowy z sałatą rzymską, ogórkiem zielonym
Wołowiną mielimy w maszynce do mielenia mięsa, mieszamy i formujemy okrągłego burgera. Smażymy go na krwisto na 1 łyżce tłuszczu, lekko solimy. Sałatę drzemy w palcach. Rzodkiew i ogórka kroimy, a następnie układamy na sałacie….
WIĘCEJ >