Smażona cukinia z ciecierzycą
Smażona cukinia z ciecierzycą
Przygotowanie
- Cukinię kroimy w plastry
- Zieleninę drobno siekamy
- Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
- Kładziemy plastry cukinii i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
- Dodajemy przyprawy (liść laurowy) oraz zieleninę i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy ciecierzycę i sok z cytryny, mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cukinią lub z ciecierzycą.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (500 g)
- Ciecierzyca z puszki (400 g)
- Masło (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron z kurczakiem po singapursku
Mięso kroimy w cienkie plastry i przenosimy do miski Dodajemy sos ostrygowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Miskę przykrywamy folią kuchenną i odstawiamy na ok. 30 minut Marchew obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >Koktajl truskawkowy z awokado
Myjemy truskawki i jarmuż Obieramy banana Kroimy awokado na pół i usuwamy pestkę Wydrążamy łyżką miąższ awokado Dodajemy do blendera razem z innymi składnikami Dolewamy 2 szklanki wody
WIĘCEJ >Grecki dip z pieczonego bakłażana
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Bakłażana wkładamy do formy, a następnie do piekarnika na ok. 15-20 minut (bakłażan powinien nabrać objętości, a skórka dość ciemnego koloru) Po tym czasie wyciągamy bakłażana z piekarnika…
WIĘCEJ >Żelki borówkowe
Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką….
WIĘCEJ >