fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Smażona cukinia z ciecierzycą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-179
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Smażona cukinia z ciecierzycą

Przygotowanie

  • Cukinię kroimy w plastry
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
  • Kładziemy plastry cukinii i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Dodajemy przyprawy (liść laurowy) oraz zieleninę i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy ciecierzycę i sok z cytryny, mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cukinią lub z ciecierzycą.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Cukinia zielona (500 g)
  • Ciecierzyca z puszki (400 g)
  • Masło (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka duszone w kapuście

Mięso dokładnie oczyszczamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Kładziemy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 6-7 minut Dolewamy bulion i…

WIĘCEJ >

Leczo AIP

Cukinię obieramy, kroimy wzdłuż i później na grube plastry. Cebulę kroimy w dużą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Smażymy 3-5 minut. Dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy kolejne…

WIĘCEJ >

Zupa pieczarkowa z estragonem

W garnku zagotowujemy bulion Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w słupki Do wrzącego bulionu dodajemy ziemniaki, marchew oraz estragon i gotujemy przez ok. 10 minut W tym czasie grzyby dokładnie…

WIĘCEJ >

Zupa rybna z kukurydzą

Boczek kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Z kukurydzy odcinamy ziarna Rybę kroimy na drobne kawałki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Dodajemy cebulę z…

WIĘCEJ >