fbpx
logo
Szukaj
open close

Tagine z kurczaka i daktyli

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cac987ed3-68ed-4f52-8ded-32879bac593c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tagine z kurczaka i daktyli

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin i imbir) i dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Daktyle kroimy w plasterki
  • Do rondla wlewamy pomidory i wodę, dodajemy ciecierzycę, daktyle oraz miód i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy mięso, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne ok. 10 minut
  • Dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy płatkami migdałowymi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Możesz dodać więcej ulubionych składników np. cukinię.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (400 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Ciecierzyca z puszki (200 g)
  • Woda (125 ml)
  • Daktyl (100 g)
  • Płatki migdałowe (50 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Imbir w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Bigos wegański

Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek” Kapustę białą pokroić w cienkie paski Obie kapusty wrzucić do garnka Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło Dodać liście laurowe i ziele angielskie Warzywa obieramy i…

WIĘCEJ >

Placuszki bananowe z komosy ryżowej

Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 30 minut Po tym czasie odcedzamy, przepłukujemy Miksujemy wraz z mlekiem roślinnym oraz bananem na gładką masę Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Do masy dodajemy przyprawy, sodę, sok…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – sówka z masłem orzechowym

Chleb wycinamy na kształt sówki (tak jak na załączonym obrazku) i z wyciętego kawałka wycinamy pień choinki Następnie smarujemy chleb masłem orzechowym Banana kroimy w plastry Z truskawki wycinamy kawałki na kształt noska i nóżek…

WIĘCEJ >

Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać Połowę łososia pokroić…

WIĘCEJ >