Tagine z kurczaka i daktyli
Tagine z kurczaka i daktyli
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
- Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin i imbir) i dokładnie mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 30 minut
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Daktyle kroimy w plasterki
- Do rondla wlewamy pomidory i wodę, dodajemy ciecierzycę, daktyle oraz miód i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
- Dodajemy mięso, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne ok. 10 minut
- Dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy płatkami migdałowymi
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Możesz dodać więcej ulubionych składników np. cukinię.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (400 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Ciecierzyca z puszki (200 g)
- Woda (125 ml)
- Daktyl (100 g)
- Płatki migdałowe (50 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kmin rzymski (3 g)
- Imbir w proszku (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Bigos wegański
Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek” Kapustę białą pokroić w cienkie paski Obie kapusty wrzucić do garnka Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło Dodać liście laurowe i ziele angielskie Warzywa obieramy i…
WIĘCEJ >Placuszki bananowe z komosy ryżowej
Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 30 minut Po tym czasie odcedzamy, przepłukujemy Miksujemy wraz z mlekiem roślinnym oraz bananem na gładką masę Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Do masy dodajemy przyprawy, sodę, sok…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – sówka z masłem orzechowym
Chleb wycinamy na kształt sówki (tak jak na załączonym obrazku) i z wyciętego kawałka wycinamy pień choinki Następnie smarujemy chleb masłem orzechowym Banana kroimy w plastry Z truskawki wycinamy kawałki na kształt noska i nóżek…
WIĘCEJ >Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać Połowę łososia pokroić…
WIĘCEJ >