fbpx
logo
Szukaj
open close

Tagine z kurczaka i daktyli

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cac987ed3-68ed-4f52-8ded-32879bac593c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tagine z kurczaka i daktyli

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin i imbir) i dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Daktyle kroimy w plasterki
  • Do rondla wlewamy pomidory i wodę, dodajemy ciecierzycę, daktyle oraz miód i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy mięso, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne ok. 10 minut
  • Dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy płatkami migdałowymi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Możesz dodać więcej ulubionych składników np. cukinię.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (400 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Ciecierzyca z puszki (200 g)
  • Woda (125 ml)
  • Daktyl (100 g)
  • Płatki migdałowe (50 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Imbir w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajecznica z żółtek na cukinii

Cukinię i szczypiorek myjemy i kroimy (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej) Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło Rozbijamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczakiem i ziemniakami

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Chili, pomidory, cebulę oraz zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski z mięsem Do miski z mięsem dodajemy musztardę, ocet oraz połowę tłuszczu i całość dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Makaron z pieczonymi warzywami

Papryki kroimy w plastry Bakłażana kroimy w plasterki Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy paprykę, bakłażana, cebulę oraz…

WIĘCEJ >

Koktajl szpinakowo-borówkowy

W blenderze kielichowym umieszczamy mleko kokosowe, dodajemy szpinak, ogórek, borówki, olej kokosowy i lód Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do dwóch szklanek Dekorujemy miętą

WIĘCEJ >