fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tagine z kurczaka i daktyli

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-74
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tagine z kurczaka i daktyli

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin i imbir) i dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Daktyle kroimy w plasterki
  • Do rondla wlewamy pomidory i wodę, dodajemy ciecierzycę, daktyle oraz miód i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy mięso, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne ok. 10 minut
  • Dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy płatkami migdałowymi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (400 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Ciecierzyca z puszki (200 g)
  • Woda (125 ml)
  • Daktyl (100 g)
  • Płatki migdałowe (50 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Imbir w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z cukinii i pomidorów z oliwkami

Cukinię myjemy i obieramy. Następnie obieraczką kroimy ją na wstążki. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub ćwiartki. Całość mieszamy z oliwkami, oliwą z oliwek i przyprawami.

WIĘCEJ >

Ryż z jabłkami

Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez około 12-15 minut, a następnie odcedzamy W międzyczasie jabłko obieramy i trzemy na tarce Przekładamy do rondelka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy utartą wanilię, cynamon i goździki Dusimy 15…

WIĘCEJ >

Ryżowy zajączek z kotlecikami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Mięso oczyszczamy i kroimy na trójkątne kawałki Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony (do…

WIĘCEJ >

Zupa z dorsza z morskim spaghetti

Makaron morski kładziemy na sicie i płuczemy pod bieżącą zimną wodą Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy,…

WIĘCEJ >