Talerz warzyw z dipem serowym
Talerz warzyw z dipem serowym
Przygotowanie
- Ser kruszymy na małe kawałki do blendera
- Czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie przenosimy do blendera
- Dodajemy jogurt oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy
- Cały czas blendując stopniowo dolewamy mleko i blendujemy do momentu, aż powstanie gęsty i gładki sos
- Następnie przenosimy dip do miski, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Ze szparagów, fasolki i grochu odcinamy końcówki
- Marchewki obieramy i kroimy w słupki
- Do wrzącej wody wkładamy warzywa i gotujemy przez kilka minut tak, aby pozostały lekko twarde
- Następnie warzywa odsączamy i wrzucamy na chwilę do miski z zimną wodą, aby ostygły i pozostały jędrne
- Warzywa układamy na talerzu i podajemy z dipem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z warzywami.
Autor
Lista składników
- Szparag (300 g)
- Groch cukrowy (300 g)
- Marchew (300 g)
- Ser pleśniowy (100 g)
- Serek homogenizowany (100 g)
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (100 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Frittata ze szpinakiem i ziemniakami
Szpinak wyciągamy z zamrażarki ok. 30 minut szybciej, aby się rozmroził Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Zieleninę drobno siekamy Do garnka wlewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę z…
WIĘCEJ >Pizza z kurczakiem
Mięso kroimy w cienkie paski Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do miski przesiewamy mąki, drożdże i przyprawy (sól), dolewamy ciepłą wodę…
WIĘCEJ >Lekkie tiramisu z malinami
Do szklanki wlewamy wrzącą wodę, wsypujemy kawę i dokładnie mieszamy Do miski składamy ser i jogurt, dodajemy cukier oraz ekstrakt z wanilii i całość dokładnie miksujemy przez ok. 2-3 minuty Na dnie naczynia układamy połowę…
WIĘCEJ >Omułki w białym winie i ziołach
Szalotki z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę (natkę) drobno siekamy Omułki dokładnie oczyszczamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szalotki z czosnkiem i smażymy przez ok. 5 minut Zwiększamy ogień, dolewamy wino i zagotowujemy Dodajemy…
WIĘCEJ >