fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Talerz warzyw z dipem serowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7008818d-037f-450e-bb76-0b07070ac109
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Talerz warzyw z dipem serowym

Przygotowanie

  • Ser kruszymy na małe kawałki do blendera
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie przenosimy do blendera
  • Dodajemy jogurt oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy
  • Cały czas blendując stopniowo dolewamy mleko i blendujemy do momentu, aż powstanie gęsty i gładki sos
  • Następnie przenosimy dip do miski, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Ze szparagów, fasolki i grochu odcinamy końcówki
  • Marchewki obieramy i kroimy w słupki
  • Do wrzącej wody wkładamy warzywa i gotujemy przez kilka minut tak, aby pozostały lekko twarde
  • Następnie warzywa odsączamy i wrzucamy na chwilę do miski z zimną wodą, aby ostygły i pozostały jędrne
  • Warzywa układamy na talerzu i podajemy z dipem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z warzywami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szparag (300 g)
  • Groch cukrowy (300 g)
  • Marchew (300 g)
  • Ser pleśniowy (100 g)
  • Serek homogenizowany (100 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (100 g)
  • Mleko kokosowe (50 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frittata ze szpinakiem i ziemniakami

Szpinak wyciągamy z zamrażarki ok. 30 minut szybciej, aby się rozmroził Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Zieleninę drobno siekamy Do garnka wlewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę z…

WIĘCEJ >

Pizza z kurczakiem

Mięso kroimy w cienkie paski Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do miski przesiewamy mąki, drożdże i przyprawy (sól), dolewamy ciepłą wodę…

WIĘCEJ >

Lekkie tiramisu z malinami

Do szklanki wlewamy wrzącą wodę, wsypujemy kawę i dokładnie mieszamy Do miski składamy ser i jogurt, dodajemy cukier oraz ekstrakt z wanilii i całość dokładnie miksujemy przez ok. 2-3 minuty Na dnie naczynia układamy połowę…

WIĘCEJ >

Omułki w białym winie i ziołach

Szalotki z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę (natkę) drobno siekamy Omułki dokładnie oczyszczamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szalotki z czosnkiem i smażymy przez ok. 5 minut Zwiększamy ogień, dolewamy wino i zagotowujemy Dodajemy…

WIĘCEJ >