fbpx
logo
Szukaj
open close

Tofu ze szpinakiem na brązowym ryżu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3f564e0b-86d1-41ce-acc3-4eb5521d15c5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tofu ze szpinakiem na brązowym ryżu

Przygotowanie

  • Tofu odsączamy i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, na nim kładziemy drugi kawałek ręcznika papierowego i przyciskamy drugim talerzem (pozostawiamy na ok. 30 minut, aby wyciekł z niego nadmiar wody – w między czasie kilka razy zmieniamy ręcznik papierowy)
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Tofu kroimy w kostkę i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy tofu i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony, po czym przenosimy na talerz
  • Na tej samej patelni podgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy szpinak i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Imbir obieramy i drobno siekamy
  • Tofu przenosimy z powrotem na patelnię, dodajemy sok z limonki oraz imbir i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerze nakładamy ryż, a na wierzch tofu ze szpinakiem
  • Danie możemy opcjonalnie posypać sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z tofu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tofu naturalne (400 g)
  • Ryż brązowy (360 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (9 ml)
  • Imbir korzeń (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Agrest

Agrest umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami i camembertem

Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa na mleku roślinnym

Wiórki kokosowe prażymy w garnku na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając Następnie przesypujemy wiórki do miski i odstawiamy do ostygnięcia Do tego samego garnka wlewamy mleko, wsypujemy komosę i chia, dodajemy syrop i zagotowujemy…

WIĘCEJ >

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie  Daktyle wkładamy do jakiejś miski/pudełka odpornego na wysoką temperaturę Zalewamy wrzątkiem tylko tyle, żeby zakryło…

WIĘCEJ >