fbpx
logo
Szukaj
open close

Tofu ze szpinakiem na brązowym ryżu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3f564e0b-86d1-41ce-acc3-4eb5521d15c5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tofu ze szpinakiem na brązowym ryżu

Przygotowanie

  • Tofu odsączamy i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, na nim kładziemy drugi kawałek ręcznika papierowego i przyciskamy drugim talerzem (pozostawiamy na ok. 30 minut, aby wyciekł z niego nadmiar wody – w między czasie kilka razy zmieniamy ręcznik papierowy)
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Tofu kroimy w kostkę i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy tofu i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony, po czym przenosimy na talerz
  • Na tej samej patelni podgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy szpinak i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Imbir obieramy i drobno siekamy
  • Tofu przenosimy z powrotem na patelnię, dodajemy sok z limonki oraz imbir i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerze nakładamy ryż, a na wierzch tofu ze szpinakiem
  • Danie możemy opcjonalnie posypać sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z tofu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tofu naturalne (400 g)
  • Ryż brązowy (360 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (9 ml)
  • Imbir korzeń (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zrazy wołowe z cukinią

Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy cukinię z koperkiem przez 2 minuty. Płaty wołowiny rozkładamy na talerzu, wypełniamy cukiniowym farszem i zawijamy. Zrazy układamy w misie wolnowaru i zalewamy przecierem pomidorowym rozcieńczonym z…

WIĘCEJ >

Placuszki bananowo-gryczane

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >

Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem

Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane plastry lekko solimy i pieprzymy Suszone pomidory zawijamy w przygotowane plastry

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy szpinak Mieszamy czekając aż listki trochę się podduszą Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku razem z przyprawami Dolewamy wody i gotujemy około 20 minut Pod koniec dodajemy…

WIĘCEJ >